Neverjetno – celo migranti so se obrnili proti Angeli Merkel: ‘V Evropo nas je zvabila z lažmi’

Foto: epa

Jezni migranti so se obrnili proti nemški kanclerki Angeli Merkel. Njo namreč krivijo za to, da so tvegali svoja življenja in življenja svojih otrok, saj niso vedeli, da jih je z lažmi zvabila v Evropo.

Številni migranti so prepričani, da jim je Merklova v svojem slavnem govoru prodala zgolj kup laži. Zdaj zahtevajo, da prevzame odgovornost za ta migrantski kaos, saj so, kot so povedali za Express.co.uk, življenja svojih otrok tvegali zato, da so prišli v Evropo, kjer naj bi jih čakala topla dobrodošlica.

Zgodba je bila seveda povsem drugačna, saj so jih v Evropi pričakale bodeče živce, nečloveške razmere, policisti in s sovraštvom napolnjeni prebivalci.

Eden izmed migrantov v skupini, ki se je zaupala britanskemu časniku, želi Merklovi predati naslednje sporočilo: “Zakaj niste mogli reči ne, že takoj na začetku?”

Politični spodrsljaj
Spomnimo. Merklova je lani v svojem govoru poudarila, da bo Nemčija z odprtim rokami sprejela begunce iz Sirije in jim tako dala možnost, da pobegnejo vojni. Kasneje se je izkazalo, da so bile te besede njen največji politični spodrsljaj.

Milijoni so slišali njen klic in se pognali proti mejam EU, zaradi česar je nastal kaos, saj je bilo takšne množice ljudi nemogoče obvladati. Postavljene so bile bodeče žice, na meje so poslali policiste in vojsko.

Na eni strani so bili tako zaskrbljeni prebivalci, na drugi pa zafrustrirani migranti. Prihajalo je in še vedno prihaja tudi do različnih napetosti, protestov in podobno.

“Odpreš vrata in jih nato zapreš. Zakaj?”
Medtem ko se je to dogajalo, so Sirijci še vedno prodajali svoje premoženje, da bi zbrali denar za pot proti Evropi, natančneje Nemčiji – objubljeni deželi. A kaj, ko je bila ta pot nevarna – mnogi so na njej izgubili življenje –, da je bila mera polna, pa jih je, ko so prispeli na cilj, tam čakalo razočaranje. Druga realnost, kot so jo pričakovali. To je v njih vzbudilo jezo, zaradi laži, ki jih je servirala prav Merklova.

Ena izmed teh nesrečnih in jeznih migrantov je tudi Mohibar Njar, ki je iz Sirije potovala skupaj s svojim možem in sinovoma. Ko so jo vprašali, kaj meni o Merklovi, je dejala: “Odpreš vrata in jih nato zapreš. Zakaj? Rekli ste nam: ‘Pridite v Nemčijo in Evropo in pomagali vam bomo’. Zdaj pa smo nesrečni. Rekli ste, pridite. Zdaj nas nočete več, mi pa smo obtičali tukaj. Zakaj niste mogli reči ne, že od samega začetka,” se sprašuje in dodaja, da bi ostali v Siriji, če bi vedeli, kako bo.

Evropa v krču
Zaradi očitno nepremišljene izjave je zdaj v krču celotna Evropa. Na eni strani imamo jezne in obupane begunce ter migrante, ki so ujeti v nečloveških razmerah, na drugi strani pa imamo spolne napade migrantov, s katerimi se soočajo po vsej Evropi. Spomnimo samo na napade v Koelnu za silvestrovo. To je razlog za številne proteste, jezne in hkrati prestrašene državljane, ki v strahu za lastno varnost zavračajo vse.

Potem pa so tu še tihotapci, ki v želji po dobičku iščejo nove in nove žrtve, ki bodo pripravljene plačati velike vsote do t. i. obljubljene dežele. Trenutna cena za potovanje na sever Nemčije iz Srbije prek Madžarske je okoli 1200 evrov, še piše Express.co.uk.

Dejstvo, ki ostaja, pa je: zašli smo v nek začaran krog in samo vprašanje je, kako, če sploh, se bomo iz njega rešili.