fbpx

Neverjetno: Migranti bodo prejemali evropski denar za reševanje krize kar v ovojnicah

Foto: iStock

Evropska komisija je sprejela načrt, na podlagi katerega bodo migranti prejemali ovojnice z gotovino iz 700 milijonskega humanitarnega sklada EU, kar sproža številne strahove, da bo denar zopet končal pri tihotapcih z ljudmi.

Kljub nevarnosti, da ne vedo, za kaj bodo migranti porabili ta denar, v Bruslju pravijo, da bi ta pomagal ohraniti dostojanstvo deset tisoč migrantom, ki so nezakonito prispeli v Grčijo. Evropski uradniki priznavajo, da je neuspeh Evropske komisije pri reševanju migrantske krize pripeljal do tega, da so pripravili sklad za katastrofe, ki je ponavadi rezerviran za humanitarne krize v Afriki, poroča Express.

Evropski načrt pomoči bo pomagal dobrodelnim organizacijam, da nudijo osnovno pomoč v obliki zdravstvenih storitev, odej in hrane.

Bo denar končal pri tihotapcih z ljudmi?
Komisar Christos Stylianides, pristojen za humanitarno pomoč, je dejal, da verjame, da bi si migranti lahko tudi sami kaj kupili, ne da bi bili odvisni samo od pomoči drugih. Eden od angleških evropskih poslancev pa je včeraj dejal, “da obstaja nevarnost razporejanja denarja migrantom, saj namesto da bi z njim financirali osnovne potrebščine za preživetje, ta lahko konča v rokah prekupčevalcev z ljudmi. To ni način, ki bi zagotavljal varnost v Britaniji,” je še dejal.

Tihotapci treutno za 1000 evrov ponujajo pomoč pri potovanju od grške meje z Makeodnijo do Beograda v Srbiji.

Komisar, ki skrbi za grško ekonomijo
Po načrtih bodo denar prvi prejeli migranti v Grčiji. Komisar Stylianides, ki je mimogrede tudi ciprski Grk, je v zvezi s tem dejal, “da se bo po mojem osebnem prepričanju gotovina in vaučerski postopek izkazal za posebno uporabnega v tem primeru, zato je pomembno, da zagotovimo dostojanstvo migrantom, medtem ko lahko pomagamo tudi lokalnemu prebivalstvu, ki jim bodo prodajali lastne dobrine ter storitve.”

M. P.