fbpx

Šokantne podobe angleškega mesta Blackburn, kjer so domačine zamenjali muslimani, cerkve pa mošeje

Foto: Youtube

Kako nenavadno se je sprehajati po predelih angleškega mesta Blackburn in spraševati mimoidoče muslimane, če v kateri izmed hiš v ulici še živi družina bele rase, se danes na svoji naslovnici v šokantnem članku, ki razkriva posledice liberalne britanske multi-kulti politike 21. stoletja, sprašuje časopis Daily Mail. Novinar Neil Tweedie zgroženo ugotavlja, da je Blackburn danes povsem neprepoznaven in da je od tipičnega delavskega angleškega mesta v občini Lancashire ostalo bore malo.

Človek bi pričakoval, da se zaradi množičnega priseljevanja v tem delu Anglije, nedaleč od milijonskega mesta Manchester, mešajo ljudje vseh ras sveta, a je ravno nasprotno. Blackburn se nevarno radikalizira v eno smer, muslimansko: belci so se že zdavnaj odselili, tradicionalne angleške ulice so preplavljenje z v burke in druga pokrivala ter halje pokritimi ljudmi, na gričih mesta rastejo mošeje kot gobe po dežju.

V mestu živi samo ena bela družina
Blackburn, ki se nahaja približno 35 kilometrov od Manchestra, tretjega največjega angleškega mesta, je danes kandidat za mesto z največjo stopnjo rasne segregacije na Otoku. Na vprašanja novinarja Neila Tweedieja odgovarja mimoidoča mlada dama britansko-pakistanskega porekla in pravi, da bela družina živi v hiši na koncu ulice, na dvorišču ima parkiranega forda. Vsi jo poznajo, saj je edina, ki se še ni odselila. Na vrhu te iste ulice stoji mošeja, minareti, ki rastejo visoko v nebo, oblikujejo novo podobo mesta. Zamenjali so dimnike nekdanje tovarne, ki je predstavljala središče bombažne industrije v Blackburnu.

Daily Mail razkriva šokanten podatek, da se danes v širši okolici Blackburna nahaja več kot 40 mošej, samo v delavskem predelu Darwen je danes tretjina prebivalstva muslimanske veroizpovedi, medtem ko v nekaterih drugih predelih ta številka naraste celo do 50 odstotkov. Problematično je, ker je muslimanska populacija tako visoko koncentrirana, da se nekontrolirano spreminja v geto. Takšnih getov je po Angliji na stotine, vse več domačinov živi v strahu in se javnim institucijam nemočno pritožuje, da se počutijo tujce v lastni deželi. Tisti, ki so finančno dovolj zmožni, se množično selijo v varnejše, dražje predele mesta, kjer živijo belske družine.

Verske in kulturne prakse muslimanov v nasprotju z britanskimi zakoni
Da stopnja segregacije počasi dosega alarmantni nivo, je krivo predvsem mlado muslimansko prebivalstvo, saj je do vsega, kar ni “njihovo”, še bolj nestrpno nastrojeno od svojih staršev ali starih staršev. Tako jih uči že vzgoja; muslimani kupujejo hiše v bližini mošej in kadar jih prodajajo, pod ceno raje prodajo drugim muslimanom, kot da bi te hiše končale v rokah Angležev. Mesta, kot je Blackburn, so v 21. stoletju posledično doživela množičen eksodus belskega prebivalstva, ki ne želi živeti v vse bolj tujih okoliščinah. Tako prihaja do izolacije muslimanskega prebivalstva, ki večinoma prihaja iz Pakistana in Bangladeša. Daily Mail poroča, da so nekatere verske in kulturne prakse muslimanov ne samo v nasprotju s tradicionalnimi britanskimi vrednotami, temveč tudi v nasprotju z britanskimi zakoni.

Ena prepoznavnejših delavskih ulic Blackburna iz 20. stoletja je danes dom le še eni angleški družini, kjer živi Donna Phillips z možem invalidom in tremi otroki. Le-ti hodijo v šolo na drugo stran mesta, saj v njihovi najbližji šoli praktično ni Angležev, saj so v svoji lastni deželi postali rasno diskriminirani. Mladi različnih ras in veroizpovedi se med seboj ne družijo več in ne pogovarjajo, nestrpnost in ekstremizem naraščata. Družina Phillips je ena izmed mnogih, ki za nastalo situacijo krivi državo, saj je dovolila nekontroliran pritok ekonomskih migrantov z vseh koncev sveta.

Azijski muslimani so izolirana in nestrpna skupnost, ki sovraži vse, kar ni njihovo
Zadnji popis prebivalstva na Otoku je pokazal, da je danes belih Britancev nekaj manj kot 80 odstotkov, še leta 2001 pa je ta rasna skupina predstavljala kar 87 odstotkov vsega prebivalstva. Muslimani so danes največja tuja verska skupnost in po zadnjem cenzusu štejejo vsaj 3 milijone ljudi. Realne ocene so, da jih je še precej več. V mestih, kot je Blackburn, so razlike še večje; bela britanska populacija predstavlja le še dobrih 60 odstotkov prebivalstva, v nekaterih predelih pa manj kot 7 odstotkov.

Zadeva je šla tako daleč, da britanska vlada razmišlja o tem, kako bi svoja mesta znova naredila bolj britanska. Ljudi želi prepričati, naj ne zapustijo svojih domov, da ne bi prav vsa na koncu končala v rokah azijskih muslimanov. Odpirajo se nove tradicionalne britanske trgovinice, pivnice in rastejo nogometna igrišča, župani panično pozivajo k proslavi tradicionalnih krščanskih praznikov. Toda nekateri razočarani prebivalci Blackburna menijo, da je za kaj takšnega že prepozno. Multi-kulti politika je prinesla nepopravljive posledice in je lahko v opozorilo drugim evropskim državam, ki se lotevajo podobne levičarske politike.

“Te azijske družine se nočejo družiti z Angleži. So zelo izolirana skupnost. Včasih, ko se sprehajam po ulici, me ti ljudje grdo gledajo. Njihovi pogledi mi sporočajo, da Angleži tu nismo zaželjeni, da nas niti ne razumejo, zakaj bi želeli živeti z njimi. Mlada generacija je še bolj nestrpna od stare,” za Daily Mail pove Phillipsova. Tudi njen sin, ki trpi za avtizmom, je bil že tarča posmeha in zlorabe s strani mlade azijske muslimanske skupnosti.

Levičarski aktivisti migrante še vedno zagovarjajo
Nepremičninski agent iz Blackburna, ki je v pogovoru za Daily Mail želel ostati anonimen, pravi, da so Azijci dobesedno ukradli mesto in da ga Angleži ne bodo mogli dobiti nazaj: “V azijskih predelih mesta prodamo zelo malo nepremičnin, ker jih je na voljo neverjetno majhno število. V 90 odstotkih so te nepremičnine v rokah Azijcev, ki kupujejo in prodajajo med seboj. Ne bodo pustili, da jih kupi kdo drug!”

Na vsakršne kritike muslimanske skupine slabo reagirajo. Pred tedni je vlada objavila poročilo, ki razkriva, da se zaradi vse višje segregacije viša tudi stopnja kriminala in verskega ekstremizma, sprožila pa je nasilne proteste ogorčenih ekonomskih migrantov. V nekaterih getih je situacija pripeljala že tako daleč, da ljudje na ulicah protestirajo proti “razgaljenim” Angležinjam, ki žalijo njihovo vero, s transparenti pozivajo k uvedbi šeriatskega prava.

Ministrstvu za zunanje zadeve se ne sanja, kako ustaviti islamski ekstremizem
Vladno poročilo je med drugim obtožilo javne organe, da ne ukrepajo zoper kriminala, saj se bojijo biti označeni za “rasiste”. Javne institucije v Angliji že dlje časa takšne nasilne izpade muslimanov pometajo pod preprogo, saj se jim preprosto ne upajo zoperstaviti. Posledično je na ulicah vse več simpatizerjev islamskega ekstremizma, džihadistov, verskih voditeljev, ki pozivajo k sovraštvu, in pedofilov. Poročilo še razkriva, da so v primerih, ko je javna institucija dejansko želela posredovati, naleteli na ogorčenje med levičarskimi aktivisti, ki so uradnike, pričakovano, označili za nestrpneže.

Takšno vladno poročilo je bilo v izdelavi več mesecev, britanska vlada pod vodstvom Davida Camerona pa ga je zaupala vladni uradnici na področju socialnega varstva, Dame Louise Casey, da bi izvedla obširen preglede kohezije in ekstremizma v muslimanskih in drugih migrantskih skupnostih. Angleški mediji pišejo, da bi moralo biti poročilo objavljeno že oktobra, a so imeli na Ministrstvu za notranje zadeve precej pomislekov zaradi vsebine, ki je razkrila njegovo kritično pomanjkanje strategije za vključevanje v skupnosti in odziv na ekstremizem med muslimani. Predsednica vlade Theresa May je sicer že zanikala, da bi sama videla poročilo pred njegovo objavo.

L. S.