fbpx

Nihče ni pričakoval Trumpovega zmagovitega pohoda, razen enega politologa. Poglejte, kaj je dejal.

Vse več ameriških volivcev se strinja s prepovedjo vstopa muslimanov v ZDA. ki jo zagovarja Donald Trump (foto: epa).

Večina političnih analitikov Donalda Trumpa na začetku bitke za predsedniški stolček ni jemala kot resnega kandidata. Razen enega, ki je trdil, da ima Trump resne možnosti za zmago.

Gre za politologa Normana Ornsteina z ameriškega inštituta za podjetništvo, ki je redno komentiral krizo na republikanski strani, a je za Trumpa dejal, da lahko v predsedniški tekmi pride precej daleč. V njegovi knjigi “Slabše je, kot izgleda” opisuje, kako je republikanska stranka ideološko ekstremna, brezbrižna do socialne in ekonomske politike, nezmožna kompromisov in nepripravljena običajnega razumevanja dejstev.

Ko se je pojavil Donald Trump, je Ornstein verjel, da se bo ta v zgoraj opisani republikanski vrednostni sistem odlično vklopil. Med intervjujem za televizijo Vox je pojasnil razloge o napačnih ocenah političnih analitikov glede Trumpa in povedal, kako vidi njegove možnosti za naprej. Kot je dejal, je že maja lani spoznal, da ima Trump resne možnosti za zmago, piše Index.

Ljudje nezadovoljni s političnimi elitami
Ameriški analitik je dolgo časa spremljal stanje v Republikanski stranki ter opazil, da so strankarski voditelji med volivci povzročili veliko besa. Te razmere je združil z anketami, ki so pokazale, da 60 do 70 odstotkov ljudi podpira politične “outsajderje”, in prišel do zaključka, da se tokrat ne bo zgodilo to, kar so vsi predvidevali: Da bodo volivci na koncu zavrnili radikalno opcijo in se vrnili k establishmentu.

O razlogih za tovrstno stanje je Ornstein pojasnil, da “gre za rano, ki so jo povzročili prav republikanski voditelji”. V številnih letih so namreč usvojili strategije, ki trivializirajo in delegitimizirajo vlado, za kar so si prizadevali preko republikancem naklonjenih medijev. Po njegovem je imel Trump brilijanten koncept za kanaliziranje nezadovoljstva republikanskih volivcev – vedel je namreč, da bodo problemi, kot so migracije, sprožili populističen bes in je tako logično postal edini možen kandidat.

Vseeno verjame, da Trump ne bo končni zmagovalec
Ameriški politolog ocenjuje, da ima Trump 20 odstotkov možnosti, da dobi volitve v ZDA. “Obstaja mnogo razlogov, ki pripeljejo do zaključka, da Trump, če se odmaknete od republikanske stranke, svoja volilna sporočila ne bo zmogel razširiti na večjo skupino ljudi. Med drugim je tudi 20 odstotkov še vedno velik dosežek, ki pa lahko v času recesije ali terorističnih napadov, ko si ljudje želijo nove politične opcije, še naraste,” je komentiral Ornstein.

M. P.