Nikaragvanski diktator stopnjuje nasilje nad Katoliško cerkvijo

Nikaragvanski diktator Daniel Ortega med govorom na srečanju "Bolivarskega zavezništva". Vir: EPA

Katoliška cerkev v Nikaragvi se sooča z vse hujšim pritiskom oblasti. Ministrstvo za notranje zadeve je v uradnem vladnem časopisu La Gaceta v torek objavilo razveljavitev pravnega statusa katoliške Univerze Juan Pablo II s sedežem v Managui in štirih drugih mestih ter Avtonomne krščanske univerze Nikaragve (UCAN) s sedežem v Leónu. Srednjeameriško državo vodi diktator Daniel Ortega, samozvan leninist – marksist. 

Režim je svojo potezo utemeljil s trditvijo, da sta obe univerzi krivi kršili zakon. Krivi naj bi bili nepravočasne oddaje poročila o finančnem stanju. Organi obeh, zdaj že ukinjenih katoliških univerz, morajo vladi Daniela Ortege dostaviti svoje baze podatkov, ki vsebujejo vse podatke o njihovih študentih in učiteljih.

V skladu z resolucijo, ki jo je podpisala ministrica za notranje zadeve María Amelia Coronel Kinloch, je bilo ukinitev obeh institucij razglašena “zaradi kršitve njihovih obveznosti v skladu z zakoni, ki urejajo njuno delovanje”.  Študenti, ki so bili vpisani v programe dotičnih univerz, se bodo morali prešolati. Premoženje univerz pa bo nacionalizirano oz. preneseno na državo.

Nikaragvanski policisti tudi s silo preprečijo obhajanje katoliških praznikov. Vir: EPA

Prepovedi obhajanja praznikov
Prejšnji teden je Ortegov režim objavil, da katoliški cerkvi prepoveduje obhajanje procesij velikega tedna, kot je Via Crucis (križev pot), zaradi “varnostnih razlogov”. Ortegin režim je bil že večkrat deležen mednarodnih obsodb, med drugim tudi za priprtje škofa Matagalpa Rolando Álvarez, ki je že od avgusta v priporu. Oblasti ga obtožujejo “spodkopavanja nacionalne identitete” in “širjenja lažnih novic”.

Protestnica med obhajanjem spomina na katoliške žrtve Orteginega režima. Vir: EPA

Šikaniranje vernikov 
Nadškof Broglio je obsodbo Alvareza označil še kot eno “stopnjevano kršitev človekovih pravic v trajajoči preizkušnji, s katero se sooča katoliška cerkev v Nikaragvi.”

G. K.