fbpx

Nizka inteligenca, nasilje, terorizem – so to posledice porok v sorodstvu v islamskem svetu?

Foto: epa

Nizka inteligenca, nasilje in terorizem – so to posledice večstoletnega poročanja v bližnjem sorodstvu muslimanskega prebivalstva? Skoraj polovica muslimanskega prebivalstva je med seboj v bližnjem sorodstvu. Zastavlja pa se vprašanje, ali obstaja povezava med porokami med sorodniki in terorizmom in nasiljem, ki smo jima priča? 

Lise Egholm, dolgoletna vodja šole v prevladujoče muslimanskem območju Nørrebro v Kopenhagnu na Danskem, je nedavno opozorila, da se v javnosti premalo govori o težavi poročanja muslimanov v sorodstvu med seboj. “Študije kažejo, da se umrljivost otrok pri rojstvu podvoji skupaj s prirojenimi deformacijami. Moramo govoriti o tem problemu. Vsi starši si želijo zdravih otrok.” Izrazila je še presenečenje nad dejstvom, da se med bližnjimi sorodniki, bratranci in sestričnami ne prepove porok, poroča Jihad Watch. 

Medtem ko zdravstveni sistemi v manj razvitih državah muslimanskega sveta odkrito opozarjajo na nevarnost poročanja v bližnjem sorodstvu, pa je na Zahodu to razumljeno kot politično nekorektno.

Statistične raziskave v arabskih državah so pokazale, da je kar 34 odstotkov porok med Alžirci sklenjenih med bližnjimi sorodniki; 33 odstotkov v Egiptu (v Nubiji, južnem predelu Egipta, pa kar 80 odstotkov), 60 odstotkov v Iraku in 64 odstotkov v Jordaniji in Kuvajtu. Največje število tovrstnih porok pa so zaznali v Pakistanu, in sicer kar 70 odstotkov.

Število porok v sorodstvu se v arabskem svetu povečuje
Poroke v bližnjem sorodstvu so še vedno razširjena praksa v številnih svetovnih družbah, njihova razširjenost pa je odvisna od vere, kulture in geografske lege. Arabska populacija pozna dolgo tradicijo tovrstnih porok, predvsem zaradi socialno-kulturnih dejavnikov. Številne arabske države izkazujejo najvišjo stopnjo porok v sorodstvu na svetu, še posebej porok med bratranci in sestričnami v prvem kolenu. V državah, kot so Katar, Jemen in Združeni arabski emirati, pa se ta stopnja znotraj sedanje generacije celo povišuje. Raziskave med Arabci kažejo, da ima to posledice za nekatere razmnoževalne parametre, kot so smrt ob porodu in vrsta prirojenih deformacij. Glavna posledica porok v sorodstvu pa sta povišana stopnja homozigotnih posameznikov (posameznikov, nastalih z združitvijo spolnih celic z enakima genoma) in vpliv na avtosomne recesivne genetske bolezni. V svetovnem merilu so dominantne bolezni bolj pogoste kot recesivne, podatki za arabski svet pa kažejo na veliko število recesivnih bolezni, kar je očitno povezano s porokami v sorodstvu.

Foto: epa

U. V.