fbpx

Nizozemska policija obtožena podkupovanja časnikov, da ne bi objavljali podatkov o kriminalu muslimanskih migrantov

Foto: epa

Nizozemska policija je prikrivala statistične podatke o vpletenosti kriminalcev, ki so sicer prosilci za azil, da bi bili pri prikrivanju čim bolj uspešni, pa so poskušali podkupiti novinarje, da bi ignorirali to temo.

Nizozemska policija je priznala, da so skušali vplivati s podkupnino na najpomembnejši časnik v državi, naj ne pišejo zgodb o kriminalnih dejanjih, ki jih na Nizozemskem zakrivijo muslimanski migranti oziroma prosilci za azil. Hkrati so zanikali, da so želeli te informacije prikriti oziroma zamolčati, češ da so želeli le, da podatki ostanejo skrivnost, ker bi lahko bili “zavajajoči” za javnost. Ti podatki zatorej tudi še niso bili javno objavljeni. “Žal ta pristop daje ljudem vedeti, da je policija poskušala prezreti dejstva v povezavi z migrantskim kriminalom, kar pa ne drži,” je povedal izvršni direktor policije Erik Akerboom. O podkupovanju časnikov s strani nizozemske policije je sicer pisal De Telegraaf, ki jim je policija tudi “predlagala”, naj o kriminalnih dejanjih, v katere so vpleteni migranti, molčijo.

“Sprva je policija zanikala, da so zbrali sploh kakršne koli podatke v povezavi s kriminalnimi dejanji, ki jih zakrivijo ilegalni migranti,” je razkril časnik, nato pa so spremenili izjavo, naj ti podatki ostanejo pod nadzorom policije, kot predmet, ki je označen kot “tabu” tema. Časnik je sicer želel objaviti informacije o prekrških, ki jih na Nizozemskem zakrivijo migranti, predvsem o krajah. Policija pa je na to odgovorila, da če ne objavijo podatkov o udeležbi v kriminalnih dejanjih prosilcev za azil, bodo uredniki v zameno dobili druge novice o primerih žeparjev iz “varnih” držav, ki so jim bile prošnje za azil zavrnjene.

Podobno je kriminalna dejanja, ki ji povzročajo migranti, želela zamolčati tudi Švedska, le da so šli tam še dlje: sprejeli so, da policija v javnost ne sme dajati opisov oseb, ki so osumljeni kaznivih dejanj, in vključujejo raso ali narodnost, da ne bi bili označeni z oznako “rasist”.

Marjanca Scheicher