fbpx

Nizozemski politik Geert Wilders in madžarski premier Orban soglasna: Ekonomske migrante iz islamskih držav bi bilo potrebno poslati domov

Geert WIlders in Viktor Orban (vir: twitter)

Predsednik nizozemske Stranke za svobodo (PVV) Geert Wilders se je ob koncu tedna mudil na Madžarskem, kjer je predstavljal madžarski prevod svoje knjige z naslovom Označen za smrt (Halállistán). V času obiska Budimpešte se je srečal tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, o katerem je povedal, da Zahodni Evropi manjka politikov, kakršen je Orban.

Wilders je v pogovoru za ATV povedal, da sta v njegovem pogledu krščanska in judovska kultura večvredni v primerjavi z islamsko kulturo, pri tem pa izpostavil, kako arabske države ne sprejemajo prosilcev za azil iz iste regije. Poudaril je, da v Evropi prevladuje “velika zmeda”, za katero sta med drugim odgovorna tudi nizozemski premier Mark Rutte in nemška kanclerka Angela Merkel, ki sta s svojo politiko odprtih mej želela “spustiti noter vse”, ne glede na to, da Evropejci tega niso želeli.

Večina prosilcev za azil je ekonomskih migrantov, ki bi jih po Wildersovih besedah morali poslati domov, poroča Voice of Europe. “Mislim, da bi morali ustaviti imigracijo iz islamskih držav,” je dodal Wilders in povedal, da si želi, da bi Nizozemska zapustila EU.

Kljubovanje Bruslju kot predpogoj za svobodo govora
V pogovoru za spletni portal Pesti Sracok je Wilders dejal, da navija za madžarskega premierja Orbana, to pa zato, ker se upira Bruslju, “ostale višegrajske države se ravno tako [upirajo] iz različnih razlogov. Poljaki in Čehi so se tudi postavili po robu Bruslju. Orban se je prav tako postavil po robu in pokazal, da on vodi svojo državo, to mi je zelo všeč, želim si, da bi imeli voditelja, ki bi premogel vsaj deset odstotkov Orbanovega poguma.”

Geert WIlders ob predstavitvi prevoda svoje knjige Označen za smrt v madžarščino. (vir: Twitter)

V daljšem pogovoru za spletni portal 888 je Wilders govoril še o islamu, Izraelu, tako imenovanih “no-go” območjih in  splošnem pomanjkanju svobode govora v Zahodni Evropi.

Ivan Šokić