Nobelov nagrajenec: Niti socializem niti komunizem nista rešitev težavam pomanjkanja v Latinski Ameriki

Foto: epa

Perujski nobelovec za književnost, Mario Vargas Llosa, je na mednarodnem forumu “O današnjih izzivih svobode izražanja” na Univerzi v Guadalajari (Mehiki) zagotovil, da je v državah, ki se ponašajo s socializmom ali komunizmom, svoboda izražanja omejena. Brez svobode izražanja ni mogoče imeti demokracije.

Vargas Llosa je prejšnjo sredo v Mehiki pozval k branitvi svobode in demokracije. “Niti socializem niti komunizem nista rešitev težavam pomanjkanja enakosti in blaginje v Latinski Ameriki. S socializmom in komunizmom je svoboda izražanja omejena” je zagotovil. Med primere propada radikalnega socializma in komunizma je vključil države kot Kuba, Venezuela in v zadnjem času Nikaragva.  

Danes niso dobri časi za svobodo izražanja. Vidimo denaturalizacijo svobode: danes je moč države tista, ki nadzoruje tiste, ki bi morali izvajati svobodo izražanja. Vlogi sta bili popolnoma zamenjani” je dejal nobelovec. Zagotovil je, da se morajo novinarji v teh okoliščinah zaščititi in braniti pred ofenzivo do njihovega dela s strani oblasti. 

Mario vargas Llosa (Foto: epa)

V četrtek, 23. septembra je Vargas Llosa otvoril IV. Bienalo Romanov, ki nosi njegovo ime. Na otvoritvi je dejal, da “Ni res, da je kakršno koli branje enako vredno. Branje slabe literature ima za bralce lahko zelo slabe posledice. Dobra literatura je pomembna pri usposabljanju bralcev in pomembno je spodbujati ustvarjanje kakovostnih knjig”. 

Demokracija