fbpx

Normandija: Medtem ko je obglavljal duhovnika je napadalec pridigal v arabščini, njegov pomagač pa je snemal

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Enega od dveh napadalcev na cerkev v Normandiji so že identificirali. Po besedah francoskega tožilca Francoisa Molinsa gre za 19-letnega Adela Kermicha, ki je bil znan varnostnim službam in je v času napada, med katerim je ubil duhovnika, nosil elektronsko zapestnico.

Kot je povedal tožilec, so Keremicha dvakrat aretirali, ko je bil na poti v Sirijo, bil je v hišnem priporu in je nosil elektronsko zapestnico, ki jo je imel na sebi tudi v času napada danes zjutraj.Potem, ko je bil po določenimi pogoji , predčasno izpuščen iz zapora, so mu dovolili “nenadzorovano gibanje” med 8.30 in 12.30  in napad v cerkvi se ravno zgodil v dopoldanskih urah.

Med obglavljanjem je pridigal v arabščini, sostorilec je snemal
Kermiche in njegov še neidentificirani sostorilec, ki sta bila oborožena z noži, sta vdrla v cerkev ter kot talce zajela 86-letnega duhovnika, tri nune in dva vernika. Eni od nun je uspelo pobegniti in poklicati policijo. Glede na poročila, je Adel prisil 86-letnega duhovnika, da je pokleknil medtem ko je njegov sostorilec na telefon posnel brutalen umor duhovnika. Na posnetku je med obglavljanjem duhovnika slišati islamsko pridigo v arabščini.

Zopet v imenu vsemogočnega
Ta se je ob prihodu poskusila najprej pogajati z napadalcema, po Molinsovih besedah pa niso mogli vdreti v cerkev, ker so bili pred vrati razvrščeni talci. Nuni in eden od vernikov so nato prišli skozi vrata cerkve, sledila sta napadalca. Eden od njiju je imel v roki orožje, uperjeno proti policistom, vzklikala sta Alah je velik. Pri sebi sta imela tudi imitacijo bombe, je pojasnil tožilec.

Identifikacija na podlagi prstnih odtisov
Molins je povedal, da so duhovnika našli mrtvega s prerezanim vratom, še ena oseba, stara 86 let, pa je imela hude vbodne rane. Tožilec je tudi povedal, da identifikacija drugega napadalca – oba je policija ubila – še poteka. Kermicha so sicer identificirali s pomočjo prstnih odtisov.

Kdo je Adel Keremich?
Adel Keremich je bil 18-letni francoski državljan, ki je živel v bližini cerkve. leta 2015 je zapustil Francijo, ker se je želel pridružiti IS na bojiščih  v Siriji vendar so ga aretirali v Turčiji. Drugič je bil aretiran v Nemčiji in zaradi mladoletništva so ga vrnili staršem in od takrat je pod sodnim nadzorom v domu svojih staršev.

Žrtve Charlie Hebdo so bile zanj detonator
Ko je postal polnoleten je bil aretiran v Carigradu, ko je skušal  iz Švice priti do Sirije. Zaradi združevanja v povezavi z terorističnimi celicami jebil 10 mesecev v priporu. Adelova mati je že l.2015 v pogovoru za švicarske medije pojasnila sinovo radikalizacijo po terorističnem napadu Charlie Hebdo. “Teroristični napad Charlie Hebdo je bil za njega preolomnica – žrtve pa so delovale na njega kot detonator.”

Nekdo mu je opral možgane
Adelova mati, učiteljica po poklicu,  je pojasnila, da je bil drugače vesel, prijazen mladenič. Potem pa kot bi ga nekdo “začaral” in mu “opral možgane”. “Začel je bežati od doma. Sploh nisem vedela do njegove aretacije, da hoče v IS. Potem je začel obiskovati lokalno mošejo in nam doma pridigal o islamu. Nam – družini ki ni prakticirala islama je bilo to težko poslušati.” je  povedala. Po njegovih aretacijah je bil prisiljen živeti doma in nositi elektronsko zapestnico.

Odgovornost za napad je že prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS).

SPS