fbpx

Noro: Ameriški davkoplačevalci bodo morali “zmedenim” vojakom plačevati za operacije spremembe spola

Foto: iStock

Konec tega tedna so se konservativci zbudili v šoku, ko so ugotovili, da se je nekaj republikanskih kongresnikov, ki so jih več let občudovali, pridružilo naporom demokratov, ki se zavzemajo za to, da ameriške davkoplačevalke in davkoplačevalci poravnajo račun za transseksualne operacije spremembe spola v vojski. 

Dopolnilo k obrambnim izdatkom za leto 2018, ki ga je predlagala republikanka Vicky Hartzler, bi lahko zaustavilo financiranje operacij za spremembo spola vseh tistih, ki so zmedene glede svojega spola. Predlagano dopolnilo so zavrnili (glasovanje 214:209), saj se je 190 demokratom v glasovanju proti pridružilo tudi 24 republikancev. Če bi se vsaj trije od teh republikancev pridružili večini republikancev (209 članov) bi šlo glasovanje v povsem drugo smer, kjer ne bi bilo podpiranja eksperimenta glede spremembe spola v vojski na račun davkoplačevalcev.

Foto: iStock

Deset se jih je vzdržalo glasovanja
Obrambni minister James Mattis  v Trumpovi administraciji je uspel za pol leta zaustaviti izvajanje transseksualne politike, ki jo je uvedel nekdanji obrambni minister Obamove administracije Ash Carter. Po navedbah Lifesitenewsa se je deset posameznikov vzdržalo glasovanja o dopolnilu, vključno z republikancem Stevom Scalisom, ki je v bolnišnici, odkar so ga 14. junija streljali nanj med pripravami na prijateljsko tekmo v bejzbolu med republikanci in demokrati.

Med republikanskimi kongresniki, ki so z nesprejetjem dopolnila, kot ga je predlagala Harztlerjeva, podprli LGBT lobij, so bili: Justin Amash (Michigan), Jack Bergman (Michigan), Mike Coffman (Kolorado), Barbara Comstock (Virginia), Paul Cook (California), Ryan Costello (Pennsylvania), Carlos Curbelo (Florida), Jeff Denham (Kalifornia), Charlie Dent (Pennsylvania), John Faso (New York), Brian Fitzpatrick (Pennsylvania), Darrell Issa (Kalifornia), John Katko (New York), Steve Knight (Kalifornia), Leonard Lance (New Jersey), Frank LoBiondo (New Jersey), Tom MacArthur (New Jersey), Brian Mast (Florida), Tom Reed (New York), Dave Reichert (Washington), Ileana Ros-Lehtinen (Florida), Bill Shuster (Pennsylvania), Elise Stefanik (New York) in Claudia Tenney (New York).

Foto: iStock

Cena operacij v desetih letih ocenjena na več kot milijardo ameriških dolarjev
Pred glasovanjem za dopolnilo je Hartzlerjeva poudarila, da je podpora nujna, z namenom, da se zagotovi, da se obrambna sredstva razporedijo na pameten in primeren način, saj je to v prid nacionalne obrambe. “Ta trenutno sprejeta politika, ki zagotavlja plačevanje transseksualnih operacij, bo na podlagi predvidevanj v naslednjih desetih letih stala več kot milijardo ameriških dolarjev davkoplačevalskega denarja.” Med drugim je poudarila, da je naloga Kongresa, da zagotovi, da je ameriška vojska ena najbolj učinkovitih in dobro financiranih sil na svetu. “Glede na izzive, s katerimi se soočamo po vsem svetu, prosimo Američane, da svoj težko prigarani denar vložijo v nacionalno obrambo, in sicer za preprečevanje groženj, ki ogrožajo našo varnost, ne pa, da se denar namenja za drage operacije spremembe spola.” 

Foto: iStock

Demokrati amandma ocenjujejo kot gnusen in grozljiv
Demokratka Nancy Pelosi je kot ostra nasprotnica dopolnilo označila z besedama gnusen in grozljiv, z istima besedama pa nekateri opisujejo ekstremne operacije spremembe spola moškega v žensko ali ženske v moškega. “Republikanci bi se morali sramovati, namesto, da bi zaščitili ženske in moške, ki tvegajo svoja življenja za obrambo naših svoboščin, se zavzemajo za to, da več tisočim pogumnim posameznikom odvzamejo zdravstveno varstvo. S tem dopolnilom ciljajo namreč na transseksualne moške in ženske v uniformah, kar posledično vpliva na to, da patrioti ne bi mogli več služiti svoji domovini. To ogabno dopolnilo je nesprejemljivo in spodkopava našo nacionalno varnost.”

Foto: iStock

Na tovrstne očitke se je med drugim ostro odzval tudi republikanec iz Kalifornije, Duncan Hunter, ki je na očitke odgovarjal, da so nasprotniki sprejema dopolnila naravnost smešni, saj bi bilo nujno, da moški in ženske pred pridružitvijo vojski ugotovijo, katerega spola so, ne pa, da potem to pade na ramena davkoplačevalcev.

N. Ž.