fbpx

Noro: Muslimanski učenci dekletom trgali oblačila in grozili s posilstvom, ravnateljica pa prepovedala zaposlenim komuniciranje z mediji

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Na osnovni šoli Johannesskolan v švedskem Gothenburgu že dolgo obstajajo sumi glede nepravilnega postopanja, in sicer v povezavi z obnašanjem učencev migrantskega izvora. Zaradi tega drugi učenci, stari komaj 6 let, postajajo tarča spolnega nadlegovanja in zlorabe. Dekletom, ki niso izgledala dovolj muslimansko, so trgali oblačila in jim grozili s posilstvom.

Razlog za nedopustno obnašanje očitno izhaja iz nedopustnega ravnanja ravnateljice šole Marie Berben Lidén, ki je učiteljem in drugim zaposlenim zagrozila, da morajo ostati tiho, da zgodba ne bi prišla v medije.

Učiteljem zabičala, da lahko le ona komunicira z mediji
V pismu zaposlenim je ravnateljica zapisala, da obstaja nekaj staršev, ki so vedno bolj nezadovoljni z izvajanjem pouka na nižjih stopnjah, zato na vsak način želijo spraviti zgodbo v medije. Opozorila jih je, da lahko izjave o dogajanju daje le ona kot ravnateljica, ter jim zabičala, da naj z novinarjem ne govorijo o migracijah in neprimernem obnašanju muslimanskih učencev. “Na vprašanja odgovarjajte z odgovorom ‘nimam komentarja’ ali pa recite, da zaupate v delo celotnega kolektiva na šoli.”

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Ni potrebno posebej poudarjati, da to pismo predstavlja kršitev svobode govora. Strokovnjak za svobodo govora Nils Funcke je za švedski Sydsvenskan povedal, da to pismo ravnateljice predstavlja eno izmed najbolj surovih formulacij, ki jih je do sedaj videl, saj takšno izvrševanje pritiska na zaposlene večinoma poteka verbalno in kot tako zato večinoma ne pride na plano.

Po posvetovanju z odvetniki priznala napako
Ko je ravnateljico kontaktiral Sydsvenskan, je dejala, da je ona kot ravnateljica tista, ki je zadolžena za komuniciranje z mediji, nato pa je po posvetovanju z odvetniki priznala, da je bila v zmoti in je naredila napako.

N. Ž.