fbpx

Norost švedskih aktivistov: Da bi rešili svet, otrokom v vrtcih vsilili vegetarijanske obroke

Foto: IStock

Radikalno spremembo glede prehrane je sprejel vrtec na Švedskem v mestu Umea, ki predstavlja prvi preizkus, kjer bodo otrokom ponujali obroke popolnoma brez mesa, pri tem pa otroci ne bodo imeli možnost izbire. Vsi obroki bodo torej vegetarijanski, je dejal vzgojitelj vrtca Markus Sandström, vse te ukrepe pa so sprejeli zaradi boja proti podnebnim spremembam, pri tem pa zanikajo vsa dosedanja spoznanja o uravnoteženi prehrani otrok, katere del je tudi meso.

Čez približno dva tedna bodo začeli z omenjenim programom, kjer bodo otrokom ponudili zajtrk, kosilo in vse malice izključno brez mesa. Izjeme ne bo. Vzgojitelji namreč trdijo, da so se na to pobudo strinjali tako starši kot otroci. “Naleteli smo le na pozitivne odzive in mnogi so nam hvaležni za ta ukrep”, je dejal  Sandström.

“Verjamemo in upamo, da lahko ta praksa postane trajna. To je ideja, ki se je zdela nekoliko drastična, da bi jo takoj uvedli za stalno. Moramo jo najprej oceniti” je dodal vzgojitelj. Vrtec je namreč najel dietičarja, ki bo nadziral uvedbo jedilnika in da bodo otroci stari od enega do šestih let deležni “ustrezne prehrane”. Da gre za tipičen primer agresivnosti pri vsiljevanju prehrane v imenu boja proti podnebnim spremembam, ni potrebno posebej poudarjati.

Norosti okoljskih aktivistov
Pravijo, da v tem ni nič političnega, da to počnejo, ker mislijo, da ima pozitiven vpliv na podnebne spremembe. Švedska je namreč vodilna država v vsiljevanju ideologije “podnebnih sprememb”. Prejšnji mesec je švedski profesor in znanstvenik Magnus Söderlund predlagal, da bi morali začeti razmišljati o tem, da bi začeli jesti človeško meso kot nadomestek za živalsko in bi se s tem borili proti podnebnim spremembam.

Lana Božič