Norveški množični morilec Breivik dobil tožbo

Ob prihodu na sodišče je Breivik zopet pozdravil z nacističnim pozdravom (foto: epa)

Norveški množični morilec, ki je poleti 2011 ubil več deset mladih političnih aktivistov, je dobil tožbo na norveškem sodišču. Državo je tožil zaradi nehumanega ravnanja v zaporu. Trdil je, da so mu bile kršene človekove pravice, sodišče pa mu je pritrdilo. 

V zaporniški sobi je bil Anders Breivik nastanjen sam tudi po 22 ali 23 ur na dan, večkrat so mu preprečili kontakt z drugimi zaporniki. Kot je dejal, so ga večkrat preiskali in se je takrat moral sleči pred ženskimi paznicami, zaradi česar mu je bilo nelagodno. Večkrat naj bi ga ponoči tudi budili.

Sodišče je danes pritrdilo, da so mu bile kršene človekove pravice. ”Ta primer predstavlja osnovno vrednoto demokratične države. In s tem dokazujemo, da so do te vrednote, do človekovih pravic, upravičeni tudi teroristi in morilci,” je dejala sodnica Helen Andeneaes Sekulic.

Soba v zaporu, kjer je bil zaprt Breivik (foto: epa)

Soba v zaporu, kjer je bil zaprt Breivik (foto: epa).

Država mora plačati okoli 35.000 evrov
Kot je zapisala sodnica v sodbi, se je njegov zaporniški režim tako razlikoval od drugih kaznjencev, da bi to lahko razumeli kot dodatno kazen zanj. Evropska konvencija o človekovih pravicah namreč zahteva, da kaznjenci niso podvrženi nepotrebnemu nasilju in trpljenju, poroča BBC.

Sodišče je državi pritrdilo v eni točki, in sicer, da je upravičeno nadzorovati njegovo korespondenco. S tem torej ni bila kršena njegova pravica do zasebnosti. Zaradi Breivikove zmage mora sodišče sedaj plačati tudi okoli 35.000 evrov evrov sodnih stroškov.

M. G.