fbpx

Norveški pravosodni minister odločen, da bodo izročili džihadista, če bo v Italiji spoznan za krivega rekrutacije borcev!

Mulla Krekar (Foto: Wikipedia)

Norveški pravosodni minister je v soboto izjavil, da bo v Iraku rojeni muslimanski duhovnik, ki od leta 1991 živi na Norveškem, izročen Italiji, če bo tamkajšnje sodišče Najmaddina Faraja Ahmada (na Norveškem znan tudi kot Mullah Krekar) obsodilo zaradi rekrutiranja borcev v Iraku in Siriji. 

Italijanski tožilci zatrjujejo, da Krekar stoji za evropsko mrežo Rawti Shax, ki se zavzema za nasilno rušenje vlade v iraški kurdistanski regiji z namenom uvedbe radikalnega kalifata. Rawti Shax naj bi po njihovih besedah vzpostavil mrežo operativnih celic za izvajanje nasilnih akcij na evropskih tleh, ki so usmerjene proti interesom Zahoda z namenom ustrahovanja populacije in ustvarjanja pritiska na vlade in mednarodne organizacije.

Amundsen je obljubil, da bo sam poskrbel za njegovo izročitev
Medtem ko Krekar zavrača vse obtožbe, je norveški pravosodni minister Per-Willy Amundsen za Nettavisen povedal, da bo Krekar izročen Italiji, če bo  spoznan za krivega. “Če bo spoznan za krivega, bo zaporno kazen tudi odslužil v Italiji,” je povedal in dodal, da bo za to sam poskrbel.

Per-Willy Amundsen (Foto: epa)

Na Norveško prispel kot migrant
Krekar je na Norveško prispel kot migrant leta 1991. Norveški uradniki so si dolgo prizadevali za to, da bi ga izgnali iz države, saj je ustanovil zdaj že nedelujočo uporniško skupino sunitskih Kurdov, ki se je zavzemala za uvedbo islamskega kalifata v iraškem Kurdistanu. Ta naj bi se po poročanjih leta 2014 združila z Islamsko državo.

Foto: YouTube

Enainšestdesetletni Krekar je že bil obsojen zaradi groženj norveški premierki Erni Solberg, zaradi drugih smrtnih groženj in slavljenja ob pokolu na  francoskem satiričnem časopisu Charlie Hebdo leta 2015. 

N. Ž.