Nov kitajski balon nad ZDA so prestregli lovci F-22

Ameriško bojno letalo pete generacije F-22. (Foto: Pixabay)

Ameriška vojska je sporočila, da sledi še enemu, domnevno kitajskemu vohunskemu balonu, ki je pred nekaj dnevi preletel ameriški zračni prostor nad Havaji in se zdaj usmerja proti celinskemu delu ZDA. 

To je najnovejši tovrstni incident v zadnjih mesecih. O podobnem smo že poročali v začetku februarja in aprila letos. Šlo je za balon, ki so ga ameriške oblasti nedavno sestrelile ob obali ZDA in je uspel zbrati obveščevalne podatke o več občutljivih ameriških vojaških objektih. Šlo naj bi predvsem za elektronske signale, ki jih zaznavajo nekateri oborožitveni sistemi oziroma za komunikacijo iz vojaških baz, ne pa tudi za fotografije. Sestreljeni balon je prepotoval na tisoče kilometrov nad ZDA, saj ga ameriške oblasti niso želele sestreliti nad kopnim.

Zadnji balon je ameriška vojska spremljala že prejšnji teden in je ugotovila, da ne predstavlja nevarnosti za zračni promet ali nacionalno varnost, prav tako pa ne oddaja od sebe nobenih signalov. Namen balona je tako še vedno zavit v tančico skrivnosti, saj ameriške oblasti ne vedo, ali gre za vremenski balon, ali karkoli drugega. K temu dodajajo, da bi ga sicer še vedno lahko sestrelili, če bi se izkazalo, da je vendarle nevaren, poroča NBC News.

https://twitter.com/UKRWarSitRep/status/1653358100034863108?s=20

Balon so si od blizu ogledali tudi piloti ameriški lovcev F-22.

Ameriške oblasti sicer menijo, da balon ne pripada Kitajski. Točne lastnika še ne poznajo.

Trenutno sicer drsi proti Mehiki.

Domen Mezeg