fbpx

Nov napad v Belgiji: Džihadist z mačeto napadel policijsko postajo in ranil policistki

Foto: iStock

V belgijskem mestu Charleroi je napadalec z mačeto danes ranil policistki. Napadalca je ustrelil tretji policist in je umrl za posledicami strelnih ran.

Kot poroča tamkajšnja policija, policistki nista v življenjski nevarnosti. Ena policistka je dobila lažje poškodbe, medtem ko je druga huje poškodovana po obrazu. Po njihovih izpovedih je bil napadalec islamist in je med napadom pred policijsko postajo kričal “Allahu akbar”, poroča BBC.

Mesto Charleroi, ki se nahaja 60 km južno od Bruslja, so džihadisti uporabljali za teroristično bazo med napadi novembra 2015 v Parizu in marca tega leta v Bruslju. Belgija ima na prebivalca največji delež islamskih radikalnih rekrutov, ki odhajajo v vojno v Sirijo na stran IS. Večina preživelih povratnikov se vrne v EU še bolj radikaliziranih in pripravljenih na teroristične napade.

Po podatkih belgijskega ministrstva za notranje zadeve se je samo letos džihadistom na bližnjem vzhodu pridružilo 457 prostovoljcev, 90 pa jih je pogrešanih ali mrtvih. Belgija je prav tako konec leta 2014 začela z bombardiranjem IS v Iraku, letos pa nadaljujejo z anti IS operacijo v Siriji, kar je za radikalne skrajneže dodaten razlog za maščevanje. Belgijski premier je že obsodil napad in dejal, da so razmere pod budnim nadzorom.

M. P.