fbpx

Nova bomba: Twitter izvajal tajne ukrepe proti konservativcem!

Foto: epa

Drugi del tako imenovanih “kartotek o Twitterju” je bil objavljen v četrtek zvečer, potem ko je podjetje predalo dokumente novinarju, ki je nato začel objavljati ugotovitve na platformi.

Musk je v petek prek novinarja Matta Taibbija objavil notranja sporočila podjetja o cenzuri zgodbe o prenosnem računalniku Hunterja Bidena, ki jo je prvi objavil New York Post med predsedniškimi volitvami leta 2020, in o tem, kako je platforma odstranila vsebino po ukazu demokratske stranke.

Vendar je bila Taibbijeva objava dokumentov nekoliko nenatančna, saj je bil eden od ljudi, o katerih je poročal, nekdanji namestnik generalnega svetovalca Twitterja Jim Baker tudi oseba, ki je preverjala vsebine, poslane Taibbiju. Po objavi dokumentov je podjetje Bakerja odpustilo.

Drugi del Twitter datotek je objavil Bari Weiss na podoben način, kot jih je izdal Taibbi. Vsebino je tvital počasi, tvit za tvitom, zaradi česar so ljudje čakali nekaj minut, preden je bil objavljen naslednji tvit, kar je mnoge uporabnike motilo.

“Nova preiskava Twitter Files razkriva, da skupine zaposlenih v Twitterju sestavljajo črne sezname, preprečujejo, da bi bili tviti v trendu, in aktivno omejujejo vidnost celotnih računov ali celo priljubljenih tem – vse na skrivaj, brez obveščanja uporabnikov,” je tvitnil Weiss.

Vzemimo za primer dr. Jaya Bhattacharya (@DrJBhattacharya) s Stanforda, ki je trdil, da bi zapiranje zaradi covida škodovalo otrokom. Twitter ga je na skrivaj uvrstil na ‘črni seznam trendov’, kar je preprečilo, da bi njegovi tviti postali priljubljeni.”

“Ali pa priljubljeni desničarski voditelj pogovorne oddaje Dan Bongin, ki je bil v nekem trenutku na ‘Search Blacklisti,” je nadaljeval Weiss. Search Blacklist je instrument, s katerim Twitter doseže, da uporabniki določenih računov ne vidijo, tudi če jih specifično iščejo. Weiss je nadalje opozoril, da je omejitev “Ne razširjaj” doletela še en večji konservativni račun.

Weiss je poudaril, kako so vodilni v podjetju, vključno z levičarko Vijayo Gaddejem, takratno vodjo pravne službe, pred tem zanikali, da je podjetje sprejelo te ukrepe.

“Skupina, ki je odločala o omejitvi dosega določenih uporabnikov, je bila Strategic Response Team – Global Escalation Team ali SRT-GET. Pogosto so obravnavali do 200 ‘primerov’ na dan,” je dejal Weiss. “Toda obstajala je raven, ki je presegala uradno izdajanje cenzure. To je ‘Pravilnik o integriteti mesta, podpora za eskalacijo pravilnika’, znan kot ‘SIP-PES.”

“Ta tajna skupina je vključevala vodjo pravnega oddelka, politike in zaupanja (Vijaya Gadde), globalnega vodjo zaupanja in varnosti (Yoel Roth), kasnejša generalna direktorja Jacka Dorseyja in Paraga Agrawala ter druge,” je dejal Weiss. Tu so bile sprejete največje, politično najbolj občutljive odločitve.

Weiss je pokazal, kako je bil Libs of TikTok, ki je kazal sprevržene tiktok objave na Twitterju, uvrščen na “črno listo trendov”, in da je bila na računu dodana posebna opomba, da omenjenega ukrepa ni mogoče izvesti na računu “brez posvetovanja s SIP-PES”.

Račun – ki ga je Chaya Raichik odprla novembra 2020 in se zdaj ponaša z več kot 1,4 milijona sledilcev – je bil samo v letu 2022 šestkrat blokiran, pravi Raichik. “Vsakič je bilo blokirano objavljanje kar za en teden,” je dejal Weiss. “Twitter je Raichikovo večkrat obvestil, da je bila suspendirana zaradi kršitve Twitterjeve politike proti ‘sovražnemu ravnanju.”

Vendar so tisti na najvišji ravni na skrivaj priznali, da vedo, da Libs of TikTok ne krši nobenih pravil spletnega mesta, vendar so želeli, da bi jo suspendirali.

Twitter je v tajnem zapisu zapisal:

Priporočilo pravilnika o spletnem mestu

Pravilnik spletnega mesta priporoča, da se @LibsOfTiktok ([LTT] 1,3 milijona sledilcev, ni preverjeno) postavi v 7-dnevno časovno omejitev na ravni celotnega računa [kar pomeni, ne le za določen tvit] na podlagi vzorca, v katerem račun še naprej posredno krši Twitterjev pravilnik o sovražnem ravnanju s tvitanjem vsebine, ki bodisi vodi ali ima namen spodbujati nadlegovanje posameznikov in institucij, ki podpirajo skupnosti LGBTQ. Pravilnik o spletnem mestu trenutno ni našel izrecno kršitvenih tvitov, zaradi katerih bi bil račun trajno začasno ukinjen.

Ta vrsta izvršilnega ukrepa [ponavljajoče se 7-dnevne časovne omejitve na ravni računa] pa ne bo privedla do trajne blokade: če bo LTT sodeloval v kakršnih koli drugih neposrednih kršitvah katerega koli pravilnika spletnega mesta na ravni tvitov, bomo nadaljevali s trajnim suspenzom.

Od zadnje časovne omejitve, medtem ko LTT ni neposredno sodeloval v vedenju, ki bi kršilo pravilnik o sovražnem vedenju, je še naprej ciljal na posameznike/zaveznike/podpornike skupnosti LGBTQIA+ zaradi domnevnega neprimernega vedenja.

Weiss je nato pokazal, kako je Twitter ubral precej drugačen pristop, ko je Libs of TikTok poročala, da je bila žrtev nadlegovanja na platformi.

“Primerjajte to s tem, kar se je zgodilo, ko je bila Raichikova 21. novembra 2022 sama nadlegovana. Fotografija njenega doma z njenim naslovom je bila objavljena v tvitu, ki je zbral več kot 10.000 všečkov,” je dejal Weiss. “Ko je Raichikova sporočila Twitterju, da je bil ojavljen njen naslov, pravi, da je Twitterjeva podpora odgovorila s tem sporočilom: ‘Pregledali smo prijavljeno vsebino in nismo ugotovili, da bi bila v nasprotju s pravili Twitterja.’ Ukrep ni bil sprejet.”

Tvit z imenom naslova njenega bivališča je še danes objavljen, kljub neposredni kršitvi njihovih pravil.

Andrej Žitnik