fbpx

Nova Kurzova ljudsko-zelena koalicija z ministrstvoma za integracijo in podnebne spremembe

Vodja Avstrijske ljudske stranke Sebastian Kurz in vodja Zelenih Werner Kogler na koalicijskih pogajanjih (foto: EPA)

Koalicijska pogajanja med Avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP) in Zelenimi so v ciljni ravnini in danes so prišle na dan prve odločitve glede porazdelitve resorjev. Potrjeno je, da bo Avstrija z novo vlado dobila ministrstvo za integracijo, ki ga bo vodila Susanne Raab iz ÖVP. Zelenim bo medtem pripadlo novo ministrstvo za zaščito podnebja.

Zeleni naj bi v koalicijski vladi, ki je očitno tik pred potrditvijo, dobili štiri ministrska mesta, ÖVP pa devet, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Porazdelitev posameznih resorjev in imena novih ministrov so bila danes predmet številnih ugibanj.

Kot novi finančni minister se tako omenja Gernot Blümel iz ÖVP, njegov strankarski kolega Karl Nehammer (ÖVP) pa velja za možnega notranjega ministra. Kot morebitna pravosodna ministrica se omenja Alma Zadić iz vrst Zelenih.

Ministrstvo za integracijo v domeni ljudske stranke

Je pa po drugi strani že jasno, da bo na čelu novo ustanovljenega ministrstva za integracijo stopila zaupnica vodje ÖVP Sebastiana Kurza in dosedanja vodja sektorja za integracijo v okviru zunanjega ministrstva Susanne Raab.

Raabova po pisanju APA velja za strokovnjakinjo na področju integracije in je doslej delovala na številnih sorodnih področjih. Med drugim je sodelovala pri pripravi zakona o islamu in prepovedi burk. Kot ministrica naj bi nadaljevala boj proti vzporednim družbam in političnemu islamu, v sodelovanju z notranjim ministrstvom pa reševala vprašanja, povezana z migracijami, so danes sporočili iz njene stranke.

Ministrstvo za zaščito podnebja Zelenim

Prav tako je že potrjeno, da bo novo t. i. super ministrstvo, pristojno za zaščito podnebja, vodila Leonore Gewessler iz vrst Zelenih. Resor naj bi združeval področja okolja, prometa oz. infrastrukture, energije, tehnologije in inovacij. Gewesslerjeva sicer šele od letos sedi v poslanskih klopeh, je pa bila v koalicijskih pogovorih ena od glavnih pogajalk Zelenih. Pred tem je bila na čelu okoljske organizacije Global 2000.

ÖVP in Zeleni so vstopili v pogajanja v začetku novembra. ÖVP je na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov 37,5 odstotka, zaradi česar je Kurz prejel nov mandat za sestavo vlade. Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament s 13,9 odstotka glasov.

S sklenitvijo koalicijskega dogovora, ki naj ne bi bil več pod vprašajem, bodo Zeleni v Avstriji prvič vstopili v vlado na zvezni ravni. Koalicijsko pogodbo naj bi stranki predstavili že v prvih dneh novega leta, po nekaterih navedbah že v četrtek.

 

STA, I. Š.