Nova Kurzova ljudsko-zelena koalicija z ministrstvoma za integracijo in podnebne spremembe

Vodja Avstrijske ljudske stranke Sebastian Kurz in vodja Zelenih Werner Kogler na koalicijskih pogajanjih (foto: EPA)

Koalicijska pogajanja med Avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP) in Zelenimi so v ciljni ravnini in danes so prišle na dan prve odločitve glede porazdelitve resorjev. Potrjeno je, da bo Avstrija z novo vlado dobila ministrstvo za integracijo, ki ga bo vodila Susanne Raab iz ÖVP. Zelenim bo medtem pripadlo novo ministrstvo za zaščito podnebja.

Zeleni naj bi v koalicijski vladi, ki je očitno tik pred potrditvijo, dobili štiri ministrska mesta, ÖVP pa devet, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Porazdelitev posameznih resorjev in imena novih ministrov so bila danes predmet številnih ugibanj.

Kot novi finančni minister se tako omenja Gernot Blümel iz ÖVP, njegov strankarski kolega Karl Nehammer (ÖVP) pa velja za možnega notranjega ministra. Kot morebitna pravosodna ministrica se omenja Alma Zadić iz vrst Zelenih.

Ministrstvo za integracijo v domeni ljudske stranke

Je pa po drugi strani že jasno, da bo na čelu novo ustanovljenega ministrstva za integracijo stopila zaupnica vodje ÖVP Sebastiana Kurza in dosedanja vodja sektorja za integracijo v okviru zunanjega ministrstva Susanne Raab.

Raabova po pisanju APA velja za strokovnjakinjo na področju integracije in je doslej delovala na številnih sorodnih področjih. Med drugim je sodelovala pri pripravi zakona o islamu in prepovedi burk. Kot ministrica naj bi nadaljevala boj proti vzporednim družbam in političnemu islamu, v sodelovanju z notranjim ministrstvom pa reševala vprašanja, povezana z migracijami, so danes sporočili iz njene stranke.

Ministrstvo za zaščito podnebja Zelenim

Prav tako je že potrjeno, da bo novo t. i. super ministrstvo, pristojno za zaščito podnebja, vodila Leonore Gewessler iz vrst Zelenih. Resor naj bi združeval področja okolja, prometa oz. infrastrukture, energije, tehnologije in inovacij. Gewesslerjeva sicer šele od letos sedi v poslanskih klopeh, je pa bila v koalicijskih pogovorih ena od glavnih pogajalk Zelenih. Pred tem je bila na čelu okoljske organizacije Global 2000.

ÖVP in Zeleni so vstopili v pogajanja v začetku novembra. ÖVP je na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov 37,5 odstotka, zaradi česar je Kurz prejel nov mandat za sestavo vlade. Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament s 13,9 odstotka glasov.

S sklenitvijo koalicijskega dogovora, ki naj ne bi bil več pod vprašajem, bodo Zeleni v Avstriji prvič vstopili v vlado na zvezni ravni. Koalicijsko pogodbo naj bi stranki predstavili že v prvih dneh novega leta, po nekaterih navedbah že v četrtek.

 

STA, I. Š.

 • Bič Božji

  V Avstriji so prevzeli “ekološko politiko” tako imenovani “DESNI”, pri nas pa so “desni” tolk neumni, da so to ekološko pobudo prepustili levuhom. Zares neumno !!!!

  • Andrej

   No ja, o tem odločajo volilci. Pri nas ljudstvo meni, da LEVI vse bolje znajo. In jih imamo.

  • freedomfighter

   Lepo povedano…tudi britanski torijci in prakticno vse evropske desne stranke podpirajo zeleno politiko…temu se upira le majhen delcek redneckov

  • Jernej

   Tako imenovani desni so res desni in vodijo Avstrijo naprej in ne nazaj kot Sarceva Vlada. Le v Sloveniji ljudje vejo vse o tujini. Pa sploh ne zivijo tam. Kot o Svici. Neverjetno. Itak nasih politikov ne poslusa noben, le da grejo cez Karavanke. Ko je Pahor prisel v Svico o tem ni pisal en casopis pri nas. In enako za nase forume na Bledu. Noben ne poroca o tem. Lp

 • piko8

  V Avstriji gredo naprej!!
  Pri nas pa leve opice vozijo TRAKTOR s 4 v rikverc!!!

 • RATATA

  Panevropeizm po kalergijevo. Praktiker idealismus.

 • Ros

  Avstrijci niso popolni, imajo pa bogato in urejeno državo in družbo. Kljub vsem zgodovinskim tragedijam zadnjih sto let, jim gre zelo dobro. Na nas gledajo, kot da smo nori. Žal imajo prav. Saj ne morejo verjeti, kakšne norce imajo na južni meji. Je kar malo smešno in tragično ob enem. No ni smešno, je takšna katastrofa, da je ne morejo (moremo) prenesti z malo humorja.
  Avstrijci imajo tudi norce, narkomane in kriminalce med sabo. A oni jih imajo kakšna 2% ali morda 5%. V Sloveniji pa je ta številka obrnjena, nekje med 95% in 99%. In to ni niti malo smešno, še ironično ni. V Sloveniji ga ni, da ni vsaj na nek način travmatiziran, pohabljen, ima vsaj kakšno duševno motnjo ali pa je psihopat ali množični morilec. Ga ni. Če ne drugega, so mu vsaj ubili očeta ali deda, ga pokradli ali preganjali, ker je hodil v cerkev.
  Pa bi se z Avstrijci primerjali. Avstrijci, ki so prvi na svetu uvedli obvezno osnovno šolstvo. Ki imajo svoje plemstvo, mednarodni ugled, vodilno tehnologijo, najboljše univerze. Ki so nam postavili železnico, prve elektrarne (med prvimi na svetu). Avstrija je bila pred 100 leti ena najnaprednejših držav na svetu, konkurenca Angliji, ZDA in Bavarski. Klub katastrofi s Hitlerjem, vojaškem porazu proti Hitlerju, potem še proti zaveznikom, so se postavili na noge. In so ponovno med najbogatejšimi in najrazvitejšimi državami na svetu.
  Vse kar ima Slovenija je, da smo bili nekoč Avstrija. Aja, pa sataniste imamo na oblasti.
  S. Kurz verjetno ni popoln politik. A proti M.Šarcu in Levici je doktor. Oni ne potrebujejo posebno sposobnih in karizmatičnih politikov. Ker jim pravna država, sodstvo, policija, zdravstvo, šolstvo, gospodarstvo, okoljevarstvo; Vse jim deluje. Mi pa se še iz predsednika vlade delamo norca in postavljamo komike, ki dejansko niso kompetentni, za vodje vlade. Kmalu nam bodo zaprli meje in nehali dobavljati naftne derivate. Saj se jim gabimo.

  Je pa res, da ima Avstrija neverjetno naravno bogastvo, prav od boga dano neverjetno naravno danost. To so Alpe in Karavanke na svoji južni meji.

  • šmentanamuha

   Dobro si tole napisal.

  • freedomfighter

   Ce imas ti prizadeto in stravmatizirani druzino ne meci vseh slovencev v isti kos…jaz nimam ne prizadete ne stravmatizirane druzine tako da ne vem o cem govoris…ce je pa nekdo stravmatiziran za dogodke v casu ko sploh ni zivel pa je to njihov problem ne nacionalni…

 • Piš

  carbon tax?

  Ena nova dajatev, en nov davek več? Presenečajo

 • Ivan Ivanovič

  Et tu, kurze??
  Je Kurz popustil zaradi koalicijske aritmetike, ali je popustil, ker se je tudi on zavihtel med prašiče na evropski Živalski farmi?

  • Steiermark

   No, upam, da mu je štromajer voščil vesele praznike, umazani živali. Sicer se bo kurz užalil, da mu prašič ni poslal voščila…..

 • freedomfighter

  Lepo slisati…kurz je moj dalec najljubsi politik na svetu…lepo pa je tudi videti kako napredujejo zelene stranke

 • xtc

  Tale zadeva ne kaže na dobro v Avstriji-očitno se potrjuje,da je Kurz zavestno sodeloval z Merckelco pri postavljanju pasti Stracheju in plod tega je sedaj vlada,ki bo obdavčevala in vozila “delovno” silo v Avstrijo.
  Skratka tule mi Kurz vse bolj deluje kot izdajalec-no počakajmo na prve praske med njimi.

  • Jernej

   Nikar tako. Ne mores soditi Avstrijo ce zivis v SLoveniji in vidis le do Karavank. Tako kot Svice kjer jaz zivim ne. Malo se navadi realnosti. Avstrija je cisto drug svet in se Slovenija nikakor ne more primerjati s njo. >Ti je jasno???