fbpx

Nova “prevara” zagrebškega borca za delavce! Tomislav Tomašević nastavil v Zagrebčki holding Suzano Brenko, soodgovorno za bančno afero Hypo!

Tomislav Tomašević in Suzana Brenko (Foto: Epa, posnetek zaslona-Poslovni savjetnik)

Razkrivamo novo prevaro zagrebškega župana Tomislava Tomaševića. Večni borec proti kapitalizmu je hitro spremenil barvo kože, ko je zasedel mesto poglavarja hrvaške prestolnice. Prve poteze Tomaševića že razkrivajo, da je bila podoba aktivista le predstava za javnost. V svojih prvih potezah je dokazal, da gradi novo poslovno omrežje, ki bo vladalo Zagrebu. V zagrebški mestni holding je kot nadzornike imenoval  Suzano Brenko, Damirja Topiča in Ratka Bajakića. Najbolj sporna vloga je prav Brenkove, ki je delovala kot direktorica za javne investicije hrvaške podružnice propadle avstrijske banke Hypo in nadzornica Hypo Alpe-Adria-Investa v letih 2009-2012. Prav takrat, ko so podeljevali sporne milijardne kredite za balkansko kriminalno poslovno omrežje, o čemer je v svoji knjigi Krvave balkanske milijarde razkril hrvaški raziskovalni novinar Domagoj Margetić.

Na Hrvaškem odmeva novica o novih nadzornikih v zagrebškem mestnem holdingu. Novoizvoljeni župan Tomislav Tomašević je bil v preteklosti znan kot aktivist. Ne smete pozabiti, da Tomaševića v Sloveniji aktivno podpira stranka Levica. A podobno kot v Sloveniji, ko “borci za delavce” branijo poslovno omrežje Boruta Jamnika, si Tomašević postavlja svojo poslovno elito.

V našem mediju smo že razkrili, da naj bi v času Tomaševićeve vladavine vidno vlogo odigral milijarder Luka Rajić, je razkril hrvaški medij Dnevno. Luka Rajić večino svojega časa preživi v Švici, v dvorcu Château de Choully v vasi Satigny poleg  Ženeve. Tega je kupil od prejšnjih lastnikov v višini 17,7 milijona frankov v gotovini. Zdaj v svojem dvorcu hrvaški kralj mleka prireja elitne zabave za svoje poslovne prijatelje in izbrance. Švicarska finančna revija Bilan je Rajića uvrstila na seznam 300 najbogatejših Švicarjev. Njegovo premoženje so ocenili na 415 milijonov evrov. Večino bogastva je zaslužil s prodajo Dukata francoskemu podjetju Lactalis. Posel je bil vreden več kot dve milijardi hrvaških kun.

Hrvaški Dnevno razkriva vlogo Suzane Brenko. (Foto: Posnetek zaslona- Dnevno)

Nova prevara odkrita. Predsednica NS Zagrebškega holdinga postala Suzana Brenko, soodgovorna oseba za bančni kriminal v balkanski podružnici propadle avstrijske banke Hypo
Sedaj je sveži zagrebški mestni poglavar naredil še eno potezo, ki dokazuje, da je bila Tomaševićeva preteklost uporabljena le za odlično zavajanje volivcev prestolnice naše južne sosede. V mestni zagrebški holding so prišli Suzana Brenko, Damir Topić in Ratko Bajakić kot novi nadzorniki. Brenko je zasedla tudi mesto predsednice nadzornega sveta. Ta je že več kot dvajset let na vodilnih menedžerskih funkcijah po različnih podjetjih na Hrvaškem. Od leta 1993 do 2006 je bila zaposlena na višjih položajih ministrstva za finance. V letih 2001-2004 je bila v nadzornem svetu Karlovačke banke. Kasneje je postala direktorica za poslovanje z javnimi institucijami v razvpiti in zdaj bankrotirani avstrijski banki Hypo Alpe-Adria. V istem času je zasedala mesto v nadzornem svetu puljske firme Terra firme.

Med letoma 2009 in 2012 je sedela tudi v nadzornem odboru Hypo Alpe-Adria-Investa. To je bilo prav takrat, ko je izbruhnila afera Hypo po celotnem Balkanu. Zgodbo o ukradenih milijardah balkanske podružnice propadle celovške banke je v svoji knjigi odlično opisal eden najboljših balkanskih raziskovalnih novinarjev Domagoj Margetić v knjigi Krvave balkanske milijarde. V njej je tudi razkril, kako so slovenski komunisti po smrti Tita na svoje tajne račune v tujini prenesli med od 50 do 75 milijardami evrov. Brenko je zasedala tudi mesto predsednice uprave Croatia banke med letoma od 2012 do 2015. Ironija je toliko večja, da je prav Tomašević s svojimi aktivisti protestiral proti Brenko leta 2016, ko je postala predsednica podjetja Razvoj golf, razkriva hrvaški medij Dnevno.

Ratko Bajić je bil viden obraz že v času Tomaševićeve kampanje za zagrebškega župana. Je eden ključnih igralcev na Hrvaškem na področju investicijskih skladov pri naših južnih sosedih. Medij Telegram piše tudi o vlogi novega predsednika zagrebškega holdinga Nikole Vukovića. Iz njegove poslovne poti lahko hitro sklepamo, da je delal v uradih občine Zagreb na področju financ več kot desetletje.

Prav z vlogo Brenko kot bodoče predsednice NS Zagrebškega holdinga je Tomašević razkril, da je osrednje finančno premoženje pripravljen prepustiti osebi, ki je soodgovorna za eno največjih bančnih afer na področju Balkana v prejšnjem desetletju. Toliko o tem, kako bo zagrebški junak slovenske Levice poskrbel za delavce in druge “socialno” ogrožene skupine.

Luka Perš