fbpx

Nova različica omikrona postala dominantna v svetu

Foto: epa

Podrazličica omikrona znana kot BA.2 naj bi po trditvah stroke postala dominantna v svetu. BA.2 naj bi bil tudi sev, odgovoren za večanje okužb s covidom-19 v posameznih evropskih in azijskih državah, v skrbeh pa so tudi v ZDA.

BA.2 različica omikrona po trditvah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) predstavlja skoraj 86 odstotkov vseh sekvenciranih primerov. Nova variacija naj bi bila še bolj kužna od Ba.1 in BA.1.1, a na podlagi videnega ne pomeni nič več možnosti za hujši potek bolezni.

Tako kot pri drugih variacijah sars-cov-2 iz družine omikron so po poročanju Reutersa tudi pri BA.2 cepiva manj učinkovita kot v primerjavi z alfo in izvorno različico koronavirusa.

Porast okužb na Kitajskem
BA.2 naj bi bil odgovoren za nedavne poskoke v številu okužb na Kitajskem, Nemčiji in Združenem kraljestvu. Medtem se število okužb drugod po Evropi zmanjšuje ali zelo počasi narašča. Novo različico naj bi bilo zaradi manjkajočega gena v BA.1 z običajnimi PCR-testi težje zaznati. Tako BA.2 kot BA.3 naj bi zaznali samo s sekvenco genoma.

Foto: Pixabay

Navkljub strahu, da bi se lahko z BA.2 okužili ljudje, ki so že preboleli BA.1, pa se je izkazalo, da se z omikronom lahko okužijo ljudje, ki so preboleli delto ali katerega od zgodnejših sevov, medtem ko na vzorcu na desetine tisočev primerov obstaja zgolj peščica primerov ponovne okužbe z BA.2 med posamezniki, ki so preboleli BA.1.

Znanstveniki ugibajo, da bi lahko za nedavni porast okužb v izbranih državah bil odgovorna sprostitev ukrepov proti širjenju epidemije. Virolog Andrew Pekosz z raziskovalne univerze Johnsa Hopkinsa sicer dopušča tudi možnost, da je BA.2 že krožil med ljudmi, ko so odvrgli maske.

Ivan Šokić