fbpx

Nova tragedija v Parizu: Vozilo namerno zapeljalo med vojake in jih šest pokosilo

Foto: epa

Iz Pariza prihaja najnovejša tragična novica, da je ob osmi uri zjutraj avtomobil znamke BMW zapeljal v vojake in jih pri tem šest ranil, od tega tri huje. Storilec je z vozilom pobegnil z mesta napada, policija pa je že sporočila, da je napadalca že prijela. Gre za moškega v poznih 30. letih.

V Parizu znova vladajo izredne razmere, saj je neznani storilec zapeljal med vojake v pariškem predmestju Levallois-Perret in pobegnil s kraja napada. Francoska policija je na Twitterju sporočila, da je policijska akcija v teku in da vozilo še iščejo. Župan mesta Patrick Balkany je ob tem dejal, da gre nedvomno za namerno in zavržno dejanje. V Franciji od terorističnih napadov novembra 2015, ko je bilo ubitih 130 ljudi, še vedno velja najvišja stopnja ogroženosti.

Francija je ena izmed najbolj radikaliziranih držav
Na Novi24TV smo ravno včeraj poročali, da je Francija močno naseljena z islamskimi teroristi, saj se jih je pred kratkim kar 271 vrnilo v Francijo iz bojišč v Siriji in Iraku, kjer so se borili za Islamsko državo. Ljudje zaradi tega živijo v strahu, saj je veliko islamskih ekstremistov, ki so se vrnili v državo, zdaj na prostosti.

Foto: epa

Francoske oblasti ocenjujejo, da se kar 700 francoskih državljanov bori na strani Islamske države v Siriji in Iraku, kot vse evropske države pa se tudi Francija sooča z vprašanjem, kaj narediti s tako imenovanimi povratniki.

Nedavni napadi na varnostne sile v Parizu:

  • prejšnjo soboto je mlad moški skušal z nožem izsiliti pot v Eifflov stolp, pri tem pa vpil  “Allahu akbar” oziroma “Alah je velik” in skušal ubiti vojaka;
  • v juniju je moški napadel policista s kladivom pred znamenito Notre-Dame, napadalca je policija ustrelila;
  • v aprilu je napadalec, identificiran kot Karim Cheurfi, streljal na policiste na območju Elizejskih poljan, ustavili so ga šele streli varnostnih sil;
  • februarja je moški, oborožen z mačeto, napadel varnostno patruljo v pariškem Louvru.

C. Š.