fbpx

Nove grožnje tistim, ki se borijo proti koronavirusu: “Lista za usmrtitev” na katerem so imena nemških poslancev

Policija pred nemškim parlamentom (foto: EPA)

Po spletu je zaokrožila “lista za usmrtitev” na katerem so zapisana imena nemških politikov, ki so glasovali za spremembo zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi. Na dokumentu z naslovom “smrtni seznam nemških politikov” so zapisana imena posameznikov, ki so podprli zakon o zaščiti pred koronavirusom, ki so ga sprejel 21 aprila.

Nemški kriminalisti dokumenta ne želijo razkriti, saj naj bi to povečalo varnostno tveganje za osebe na seznamu. Notranji minister Horst Seehofer je dejal, da je takšne grožnje potrebno jemati resno.

Rezultati glasovanja v nemškem parlamentu, vključno z novim zakonom o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi so javnosti na voljo na spletni strani Bundestaga in prikazujejo vsako odločitev poslanca za vsak predlog zakona. Zakon, ki omogoča zapiranje posameznih panog z namenom zajezitve okužb z koronavirusom, so namreč podprli člani vladne koalicije, vse opozicijske stranke so glasovale proti ali pa so se glasovanja vzdržale. Prihodnji teden bo vlada zaradi resnih groženj organizirala “varnostni sestanek”, pozvala pa je tudi poslance, da vse sumljive incidente neposredno prijavijo policiji.

Zaradi sprejetja nujnih protikoronskih ukrepov, ki bodo obvezujoči v vseh zveznih deželah, grozijo nemškim poslancem (foto: EPA)

Nemčija se namreč srečuje z velikim številom na novo okuženih, zato so nujno potrebni novi ukrepi. Zapirale se bodo šole, večina trgovin se bo zaprla, prav tako gledališča, muzeji, živalski vrtovi, bazeni in telovadnice, razen za profesionalne športnike. Restavracije bodo smele hrano prodajati le za prevzem ali dostavo na dom, hoteli ne bodo smeli sprejemati turistov.

Anita Gužvič