fbpx

Novi ukrepi na vidiku: V Franciji se nadaljuje trend rasti okužb s covidom, v pariški bolnišnici svarijo, da je situacija zaskrbljujoča!

Foto: epa

Francijo v prihajajočih dneh najverjetneje čaka uvedba novih ukrepov za zajezitev covid-19. Francoski predsednik Emmanuel Macron je namreč v ponedeljek izpostavil svojo zaskrbljenost na račun višanja stopnje okužb s covidom-19 v državi. “V prihodnjih dneh bomo morali nedvomno sprejeti nove odločitve,” je dejal Macron tekom srečanja na vrhu s španskim premierjem Pedrom Sanchezom. 

Francoski predsednik je povedal, da so njegovi uradniki hitro delali na uvajanju novih ukrepov, ker je virus nekakšen “gospodar časa”. Dodal je, da je pri uvedbi morebitnih novih omejitev nujno, da se pri tem upošteva več dejavnikov, med drugim zaščito najbolj ranljivih, izobrazbo mlade generacije, zdravstveni sistem in pa gospodarstvo.

Najhuje na območju Pariza
O uvedbi novih ukrepov za zajezitev virusa je govora potem, ko so v državi tekom januarja in februarja zabeležili rast okužb s covidom. Območje Pariza velja še za posebej problematičnega. Glede regije Ile-de-France, ki obkroža francosko prestolnico, je bilo v ponedeljek slišati, da so zabeležili zelo silovit tretji val okužb, saj se je število primerov na območju približalo 400 na 100 tisoč ljudi. Če bo stopnja okužb v regiji dosegla 400 primerov na 100 tisoč ljudi, se lahko zgodi, da bo regija povsem zaprta ob koncu tedna, kot se je to dogodilo v Nici in Dunkirku. 

Na račun velikega širjenja okužb, še posebej v Parizu in bližnjih predmestjih, so uradniki povedali, da novega pacienta sprejmejo na intenzivno nego vsakih 12 minut. Bruno Riou iz javne pariške bolnišnice je po poročanju Guardiana priznal, da je situacija postala zelo zaskrbljujoča. “Situacija še ni ušla povsem izpod nadzora, bo pa do tega prišlo,” je povedal za radio France Inter. “Slišim, da veliko ljudi govori, da je še en teden, ki mine brez zaklepanja, še en teden, ki smo ga pridobili. S to analizo se ne strinjam, zame namreč gre za izgubljen teden.”

Foto: epa

Lokalni mediji poročajo, da so nekatere bolnike s covid-19 že prepeljali iz Pariza v južno regijo Occitanie, ker so oddelki za intenzivno nego prestolnice zaradi visoke stopnje okužb skoraj polni. V nedeljo je Francija zabeležila kar 26.343 novih primerov covida-19, kar je sicer  manj kot v soboto, ko so zabeležili 29.759 okužb, je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje.

Macron je prav tako po poročanju Russia Today napovedal, da bodo tudi v Franciju začasno ustavili cepljenje s cepivom proizvajalca AstraZeneca, ker se pojavlja strah, da bi lahko cepivo povzročilo nastajanje krvnih strdkov. Začasna prekinitev cepljenja s tem cepiva bo trajala dokler regulator za zdravila v Evropski uniji, Evropska agencije za zdravila, ne poda novega mnenja glede cepiva.

Nina Žoher