Novo odkritje glede koronavirusa: Okoli 14 odstotkov bolnikov, ki so okrevali, ponovno pozitivnih!

Fotografija kitajske bolnice. (Foto: epa)

Okoli 14 odstotkov tistih, ki so si popolnoma opomogli od koronavirusa in bili odpuščeni iz bolnišnic v južni kitajski provinci Guangdong, so bili spet pozitivni na virus v kasnejših pregledih. Pozitivni testi kažejo na to, da lahko okrevani bolniki še vedno prenašajo virus, kar dodatno otežuje zajezitev te bolezni. Ni jasno, zakaj še vedno nosijo v sebi virus in če so takšni pacienti še vedno kužni, je v torek dejal Song Tie, namestnik direktorja centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Guangdongu.

Sedaj tudi po najnovejših smernicah zdravljenja koronavirusa, ki jih je izdala Nacionalna zdravstvena komisija, so pacienti označeni za zdrave in lahko zapustijo bolnišnico šele takrat, ko so brisi grla in nosu v dveh zaporednih testih negativni in če pri CT pregledu ni razvidnih pljučnih poškodb.

Navodila njihove zdravstvene komisije tudi pravijo, da morajo pacienta, ki je okreval, še naprej spremljati, v karanteni doma pa mora ostati še 14 dni po tem, ko zapusti bolnišnico. V kasnejših pregledih se je izkazalo, da so nekateri še vedno pozitivni na test, je dejal Li Yueping, direktor oddelka za intenzivno nego v bolnišnici v Guangdongu. Tako so bili še vedno pozitivni, čeprav niso kazali nobenih simptomov.

Foto: STA

Novo odkritje
Novo odkritje je, da so bili pri teh pacientih brisi grla in nosu negativni, naredili pa so še analni bris, ki se je izkazal za pozitivnega. Tako so iz raziskav medicinske fakultete odkrili še eno vrsto prenosa te bolezni ne le s kašljanjem in kihanjem. Od zdaj pacientom odvzamejo tudi analni bris.

Song je dejal, da bodo sedaj tisti pacienti, ki so okrevali in bili ponovno pozitivni, v opazovalnici, prav tako so oblasti dejale, da je potrebno opazovati vse tiste, ki so po obolenju s koronavirusom okrevali. V Guangdongu je bilo namreč do ponedeljka okuženih 1347 ljudi, 805 jih je okrevalo, 7 pa je zaradi novega virusa izgubilo življenje. Tudi od drugod s Kitajske poročajo o primerih, da so ozdravljeni bolniki ponovno pozitivni in še vedno nosijo virus v sebi.

Lana Božič

 • Andrej

  Kaj že Zoki dela nad glavnim vodnim zajetjem za Ljubljano?

  • mona lisa

   Zoki zastruplja Slovence.

  • pajot

   Zoki? Ljubkovalno?
   Opankar,v najboljšem primeru,jebenti.

 • Unikatna

  Tako, da traja en mesec…

 • Ivan Ivanovič

  Zdaj bo verjetno še cela vrsta ugank, ki pa se bodo do poletja “rešile”, ponovno pa bodo izbruhnile naslednjo zimo. Do takrat bo menda že na voljo cepivo. Mediji pa bodo po zgledu Dela pisali: Cepite se cepci!

 • mona lisa

  Pri nas pa je očitno vse odlično in nobenega obolelega. Že kokoši več ne verjamejo tem debilom ki so do sedaj vodili državo. Vodili so jo v propad.

 • pajot

  No,ja,režiserji natanko vejo. Nekdo bo pač preživel,večina pa ne. Novi svetovni red,jebi ga.
  A ne bi šli z orožjem v roki mal poiskat te barabe.

  • samotoje

   A bo frača v redu? Drugega trenutno ni pri hiši.

 • rubec

  Kaj šele bi odkrili v Senici.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Šarec se pa dobesedno zajebava.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Berem hanzi in kure. Matr so lewaki pametni, pametnejši od WHO-ja in mnogih strokovnjakov. Povsod po svetu se očitno zavedajo problema, samo v Sloveniji so lewaki bolj pametni od vseh. MMC hanzi že obvešča, da pa to vendarle ni gripica, oni pa o manimulacijah in podobnih nebulozah. Je pa nekaj povsem jasno. Naši so povsem nepripravljeni na izbruh.

  • CorviRus

   Počakaj !
   Ko bo prevzela vajeti nova vlada pa bo izbruh bolezni.
   To je del načrta za naprej.
   S tem puhlim prepričevanjem si delajo alibi, da bodo lahko potem trdili, da dokler so bili oni odgovorni, tega ni bilo.
   Bojim se samo, da ne bi bilo prepozno.

 • Black_hawk

  To pa je kazen za človeštvo, pa naj reče kdorkoli kar hoče.

  • CorviRus

   Tokrat so nam pripravili kazen kitajski znanstveniki, ker jim je ušel.

 • Ehnaton

  Presenetljivo, kakšna podobnost z našo realnostjo. Tudi pri nas se je namreč po z zmago Demos-a na volitvah leta 1990 zdelo, da je virus komunizma dokončno uničen pa ga po tridesetih letih najdemo praktično na vsakem koraku.

 • Damjan Ahačič

  Mi źe vse vemo, ko se svet šele uči!

 • trumpet2018

  to se ve že 14 dni. zamujate z novicami