fbpx

Ameriška bolnišnica obsojena, ker niso želeli odstraniti zdrave maternice osebe s spolno disforijo

Jesse Hammons (Vir: Zajem zaslona/Facebook)

Načela ameriške katoliške zdravstvene etike prepovedujejo odstranjevanje zdravih organov in sterilizacijo pacienta brez potrebe, ki jo povzroča patologija, kot je rak. Ta načela so vse bolj v nasprotju s transspolnim gibanjem, ki tožijo katoliške bolnišnice, če te zavračajo transspolne operacije na podlagi teh verskih predpisov. Zadnji tak primer se je zgodil v zvezni državi Maryland.

Okrožni sodnik je namreč izdal sodbo proti katoliški bolnišnici v Marylandu, ker ni hotela odstraniti zdrave maternice bolnika, ki se je identificiral kot moški. St. Joseph’s je v lasti zdravstvenega sistema Univerze v Marylandu, kar pomeni, da je javna bolnišnica.

Pogodbeni pogoji ustanovitve bolnišnice so zahtevali, da bolnišnica še naprej deluje v skladu s katoliškimi doktrinami, kot jih je določil nacionalni katoliški center za bioetiko. Smernice NCBC pravijo to o transspolnih medicinskih postopkih določajo sledeče:

“Kakršna koli sprememba spola je sama po sebi neurejena, ker se ne more uskladiti z resničnim dobrom človeške osebe, ki je zveza telesa in duše, nespremenljivo ustvarjena moški ali ženska. Prehoda med spoloma se nikoli ne bi smelo izvajati, spodbujati ali pozitivno potrjevati kot dobro v katoliškem zdravstvenem varstvu. To vključuje operacije, dajanje medspolnih hormonov ali zaviralcev pubertete ter socialne ali vedenjske spremembe.”

Jesse Hammons (Vir: Zajem zaslona/Facebook)

Načela bolnišnice v nasprotju z zakoni države Maryland
Bolnišnica je bila pogodbeno zavezana upoštevati ta navodila. Toda to je v nasprotju z zakonodajo Marylanda in zakonom o dostopni oskrbi, ki prepovedujeta takšne zavrnitve kot spolno diskriminacijo. Še več, ker bo bolnišnica izvedla histerektomijo za odstranitev obolele maternice, ne more dosledno zavračati transspolnega postopka, ker sta oba “medicinsko potrebna”. Z drugimi besedami, pacientovo spolno disforijo je treba obravnavati kot patologijo, kot je rak maternice. Sodnik je zapisal sledeče:

G. Hammons je res potreboval zahtevano histerektomiji; ni želel histerektomije za namen elektivne sterilizacije. Iskal je histerektomijo za zdravljenje svoje spolne disforije, kot je priporočil njegov zdravnik. Dr. Cunningham je potrdil, da St. Joseph’s “pogosto” izvaja histerektomijo, čeprav povzroči sterilizacijo, vendar pri pacientkah, ki potrebujejo to operacijo – dokler zdravstvena potreba ni posledica spolne disforije.

Spolna disforija kot rakav tumor?
Odločitev je bila sprejeta ne glede na to, da je bil pacientov organ zdrav. Pacientove subjektivne želje in občutke glede spolne disforije, ko je enkrat diagnosticirana, se torej pravno ne obravnava nič drugače kot primer, ko biopsija razkrije rakav tumor.

Sodba je bila izdana po skrajšanem postopku. Odškodnino bo določila porota in bi lahko bila ogromna.

Andrej Žitnik