fbpx

Berlinska policija ne sme več beležiti podatka, če so zločinci nenemškega porekla

(Foto: iStock)

Nov nemški napad woke mestnih oblasti. Berlinska policija ne sme več beležiti migrantskega porekla mladih storilcev kaznivih dejanj v Nemčiji. Tujci predstavljajo nesorazmerno veliko število hudih kaznivih dejanj v Nemčiji vključno z umori, posilstvi in ​​napadi.

Berlinska policija mora od leta 2011 evidentirati, ali ima osumljenec kaznivega dejanja do 21. leta migrantsko ozadje, tudi če ima nemški potni list. Preverjanje tega pomembnega podatka je bilo na skrivaj ukinjeno 3. avgusta, novica pa je prišla na dan šele zdaj.

Obstaja dober razlog, zakaj berlinska levičarska vlada morda ne želi, da bi bile te informacije dostopne javnosti. V zadnjih letih je imelo približno tri četrtine vseh osumljencev, mlajših od 21 let, aretiranih zaradi hudih kaznivih dejanj, kot so umor, umor, posilstvo, spolni napad in napad, migrantsko ozadje. Samo četrtina osumljencev v tej starostni skupini ima dejansko starše z nemškim državljanstvom.

Nova policijska statistika medtem kaže, da se v Berlinu vsak dan zgodita skoraj dva huda spolna napada. Že konec julija je senatni oddelek za notranje zadeve berlinskega rdeče-rdeče-zelenega senata, ki  velja za eno najbolj levičarskih deželnih vlad v Nemčiji, tajno odredil, “da je treba registracijo migrantskega porekla čim prej, kolikor je mogoče, ustaviti.” Policijsko vodstvo je nato o tem obvestilo vse policiste, poroča nemški časnik Berliner Zeitung. Policija je lahko prej s preprostim klikom miške navedla migrantsko ozadje aretiranih, od 3. avgusta pa je to potrditveno polje onemogočeno.

Berlinska policija trdi, da je bilo beleženje porekla storilcev kaznivih dejanj pomembno za razumevanje ozadja, kako so se ti mladi ljudje zašli v kriminal. Poleg tega je Berlin zadnja leta pestil kriminal zločinskih tolp vključno s številnimi odmevnimi umori. Mestni tožilec je leta 2020 dejal, da so migrantske tolpe ključni dejavnik visoke stopnje kriminala. Policija je s popisom bolje spremljala te skupine in razumela njihove strukture z natančnimi podatki o migrantskem ozadju osumljencev.

Berlinska levičarska vlada je v pismu načelniku policije zatrdila, da gre pri ukinitvi teh podatkov za “prepoznavanje nezaželenih družbenih dogodkov, kot so revščina, neenake izobraževalne možnosti in diskriminacija, ter sprejemanje preventivnih ukrepov za boj proti njim.”

Kot je poročal Remix News, so tujci v Nemčiji podobno kot drugod po Evropi odgovorni za nesorazmerno veliko hudih kaznivih dejanj vključno z umori, posilstvi in ​​napadi. Samo v Berlinu so bili tujci povzročitelji polovice vseh posilstev, čeprav predstavljajo le 19 odstotkov prebivalstva. Argumente za koristnost tovrstnih  podatkov so podpirale bolj konservativne strane, kot je Alternativa za Nemčijo (AfD), ki trdi, da bi morala Nemčija močno omejiti raven priseljevanja.

Berlinski policijski sindikat (GdP) še vedno odločno nasprotuje ukinitvi te podatkovne točke, tiskovni predstavnik Benjamin Jendro pa trdi, da bo prikrivanje teh podatkov samo okrepilo “desničarske skrajneže”.

“Tako napačno razumljena toleranca je veter na mline desničarskih skrajnežev in teoretikov zarote,” je dejal. Trdi, da se podatki uporabljajo za posebne namene boja proti kriminalu, in pravi: “Govorimo o ljudeh, katerih družine so včasih povezane z državami, kjer prevladujejo patriarhalne strukture in nostalgična podoba žensk, ki je v nasprotju s podobo žensk v demokratičnih državah.”

Andrej Žitnik