O islamofobiji poročala novinarka, ki je praznovala pokol izraelskih otrok

Vodilna britanska skupina za zagovorništvo Judov je pisala izvršnemu direktorju ITV News in izrazila svoj protest glede nedavno predvajanega intervjuja z muslimanko, ki se je pritoževala nad islamofobičnimi zlorabami, ki jih je bila deležna od stopnjevanja konflikta na Bližnjem vzhodu.

Odbor poslancev britanskih Judov je dejal, da je intervju z Latifo Abouchakra pomenil “osupljivo pomanjkanje dolžne skrbnosti” izdajatelja televizijskega programa, potem ko se je izkazalo, da je Abouchakra, ki je trdila, da je bila tarča kot muslimanka, ker je opravljala svoje “vsakdanje posle”, pravzaprav novinarka za iranski državni kanal Press TV in zdi se, da je poročala o Hamasovi propagandi.

Izdajatelj je Abouchakro opisal kot “britansko-palestinsko žensko, ki živi v Londonu”, novice pa so se osredotočile na domnevno zlorabo, ki je je bila deležna samo zato, ker je muslimanka, po grozodejstvih, ki so jih oktobra na izraelskem ozemlju izvedli teroristi Hamasa. Organizacija je izbor Abouchakre s strani ITV News opisala kot slabega in se spraševala, v kolikšni meri je izdajatelj televizijskega programa skrbno preučil svojo sogovornico glede na njeno poklicno ozadje. “Odločitev ITV, da izmed milijonov britanskih muslimanov povabi gospo Abouchakra, je bila osupljivo slaba,” je pisalo v pismu.

Iranska propagandistka

“Z 20-sekundnim iskanjem po internetu bi lahko raziskovalci vašega kanala odkrili, da je ga. Abouchakra novinarka za Palestine Classified, oddajo, ki jo pripravlja Press TV, državni kanal iranskega ajatolaškega režima.”

Skupina pravi, da je oddaja “redno tarča napadov in cenzure britanskih Judov” in spomnila ITV, da je dovoljenje za oddajanje Press TV preklical Ofcom, britanski regulator za radiodifuzijo. Posnetke Abouchakre v akciji za oddajo Palestine Classified so od takrat razkrili in razširili po družbenih medijih vključno z njenim poročilom o oktobrskem terorističnem napadu, v katerem so teroristi Hamasa pobili več kot 1300 judovskih civilistov.

V svojem poročilu je trdila, da se “cionistična entiteta trese od strahu”, potem ko so “palestinske odporniške frakcije” sprožile “tristranski napad brez primere” na Izrael.

Abouchakra je v svojem poročilu opisala teroristični napad kot “vrnitev vsaj 1000 Palestincev iz odporniških frakcij v krhko cionistično entiteto” in podala lažno trditev, da je večina izraelskih talcev odpeljana nazaj v Gazo.

Marie van der Zyl, predsednica odbora poslancev britanskih Judov, je kritizirala odločitev ITV, da dodeli “čas za predvajanje dobesednemu propagandistu iranskega režima, in izrazila željo, da bi novičarski kanal objavil” javno opravičilo za to izjemno nesposobno odločitev.

Hitro iskanje po Abouchakrinem profilu na LinkedInu je razkrilo, da je bila tudi zaposlena kot učiteljica v Londonu in kot uradnica za National Union of Teachers (NUT). V svoji biografiji na X, nekdanjem Twitterju, piše: “Smo neporaženo ljudstvo; ali zmagamo ali umremo.”

I. K.