Medtem ko v tujini take odpuščajo, jih pri nas zaposlujejo: CNN odpustil levega ekstremista

Brian Stelter je za CNN enako kot je Marcel Štefančič pri nas. Le da je tam to nedopustno, tukaj se pa tolerira (foto: posnetek zaslona/STA)

CNN je odpovedal oddajo levega ekstremista in enega najbolj preziranih voditeljev, Briana Stelterja – ameriškega Štefančiča Jr-ja. Stvari se pod novim vodstvom desnosredinskega libertarnega lastnika Johna Malona (po združitvi s TimeWarner) postavljajo nazaj v normalo. Stelter je bil podoben agitator za levico v ZDA, kot so skoraj vsi naši mediji za domače socialiste. A pri nas je to normalno, v ZDA pa očitno ni, ker CNN beleži zgodovinsko nizko gledanost. Novi predsednik in izvršni direktor Chris Licht je poudaril, da se vračajo nazaj k osnovnemu poslu – objektivnemu podajanju novic, ne več k mnenjskim oddajam, ki le ponavljajo ideologijo levih liberalcev.

CNN je po treh desetletjih predvajanja za javnost sporočil novico, da odpoveduje svojo tedensko medijsko oddajo “Zanesljivi viri”, pri tem pa naznanil, da tudi njen voditelj Brian Stelter s tem odhaja iz CNN mreže, kjer je zaposlen od leta 2013. CNN namreč stremi k manjši politični konfrontiranosti, kar pa je bilo nemogoče doseči s televizijsko osebnostjo, kot je bil Stelter, ki je tudi levi ekstremist. Novo vodstvo si prizadeva za objektivnost novic in ne ponavljanje ideoloških levičarskih prepričanj. Stelter si je pridobil sloves levičarskega “strokovnjaka”, ki je večino svojega časa porabil za kritiziranje konservativnih medijev.

Osredotočiti se želijo na novinarstvo in “prave novinarje”
Zdi se, da sta “Zanesljivi viri” in njen gostitelj prva vidna žrtev v prizadevanju CNN-a, da postane politično manj konfrontiran, kar je prednostna naloga Chrisa Lichta, ki je spomladi postal predsednik in izvršni direktor mreže, in njegovega šefa Davida Zaslava, vodje matičnega podjetja Warner Bros. Discovery. Novica je prišla po tem, ko je novi izvršni direktor Warner Bros. Discovery, Zaslav, za tuje medije povedal, da se bo CNN ponovno osredotočil na novinarstvo, kar nakazuje, da se bo omrežje morda kmalu vrnilo k svojim neposrednim koreninam iz preteklih desetletij. John Malone, vplivni delničar združenega medijskega podjetja, je pred tem za CNBC povedal, da želi “prave novinarje” v novem CNN, piše Breitbart.

Brian Stelter odhaja iz CNN, ker si CNN želi imeti prave novinarje in ne levičarskih agitatorjev. (Foto: epa)

Brian Stelter, ki je tudi avtor knjige “Prevara: Donald Trump, Fox News in nevarno izkrivljanje resnice”, je bil v preteklosti kritičen tudi do Fox News, zaradi česar je pogosta tarča konservativnih kritikov CNN-a. Licht je interno dal vedeti, da ga ne zanima spor med CNN in Fox News v omrežju, želi pa se vrniti k objektivnemu poročanju in ne ponavljanju levičarskih ideologij. Cilj je tudi povišanje gledanosti, saj je ta strmo padla med republikanskimi in konservativnimi gledalci, deloma zaradi neusmiljenih napadov na nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, pa tudi zaradi ostrih političnih stališč, ki so jih izrazile njegove osebnosti. Novo vodstvo si prizadeva znižati temperaturo. Stelter je na CNN prišel iz The New York Timesa, kjer je bil medijski pisec.

Voditelj skrajno leve oddaje Studio City Marcel Štefančič (Foto: STA)

Zelo jasno lahko primerjamo situacijo v ZDA z našo, tukaj v Sloveniji. Stelter v ZDA so pri nas skoraj vsi naši mediji, kot osebo lahko izpostavilo tudi Marcela Štefančiča, po izobrazbi filozofa, filmskega kritika, ki je že leta voditelj Studia City, v kateri se je neštetokrat ponovila levičarska ideologija. In medtem ko si pod novim desno sredinskim vodstvom CNN prizadeva vrniti novinarstvo na pravo, profesionalno in objektivno raven, se v Sloveniji take, kot je Štefančič celo poveličuje. Namen medijev in novinarstva so na CNN z novim vodstvom zelo resno vzeli, resno pa so vzeli tudi zahteve javnosti po celoviti informiranosti, pri čemer je bil Stelter v napoto.

Notranji minister Aleš Hojs in predsednik stranke Svoboda ter nekdanji predsednik uprave Gen-i Robert Golob z domnevno njegovo plačilno listo (Foto: zajem zaslona RTV)

Naj opomnimo, da je bil glavna tarča kritik ignoriranja informacij o najdenih podatkih na računalniku Hunterja Bidna, ki so po volitvah prišli v javnost. Ko je New York Post leta 2020 prvič objavil novico, da je Hunterjev prenosnik pokazal sumljive poslovne dejavnosti in da je njegov oče – takratni podpredsednik – vedel za to, je Stelter novico označil za “izmišljen škandal”,. Kasneje se je izvedelo, da zadeva le ni bila izmišljena. Njegovo prikrivanje in ignoriranje določenih informacij za levi pol je nekaj podobnega, če ne celo isto, kar so počeli osrednji mediji za Roberta Goloba, ko so vsi molčali o njegovi plači in ostalih zadevah, ki so pricurljale v javnost.

Tanja Brkić