fbpx

New York Times priznava – zgodba o ruski zaroti med Trumpom in Rusijo je bila medijska prevara

Foto: epa

Kolumnist NY Timesa priznava, da se je ‘motil’ glede Trumpovih podpornikov, pravi, da je bila ruska zgodba o dogovarjanju “lažna”

New York Times je v četrtek objavil serijo komentarjev svojih mnenjskih kolumnistov, ki so se začeli s frazo “motil sem se”. Kot del zbirke je Bret Stephens priznal, da se je zmotil, ko je Trumpove podpornike označil za “grozljive” ter o povezavi med Rusijo in Trumpom.

Stephens je dejal: “Najslabši stavek, ki sem ga kdaj napisal kot strokovnjak, je bil prvi, ki sem ga kdaj napisal o Trumpu: “Če se vam do zdaj Donald Trump ne zdi grozljiv, ste grozljivi.” Dejal je, da so mu besede prišle na misel, ko so Trumpa kolumnisti obsojali kot edinstveno grožnjo ameriškemu življenju, demokratičnim idealom in samemu svetu,

Stephens je dejal, da “ne obžalujem skoraj ničesar od tega, kar sem rekel o človeku in njegovih bližnjih privržencih”, ampak da “široki napad na njegove volivce ni pravičen”. “Prav tako je verjetno bolj pomagalo Trumpu, kot pa oviralno njegovo kandidaturo. Govoriti volivcem, da so moralno nevedni, ni dober način, kako bi jih prepričal, da si premislijo,” je nadaljeval. “Kaj so oni videli, česar jaz nisem?” je razmišljal.

“Trumpovi podporniki so videli kandidata, čigar celotno bitje je bilo ponosno dvignjen sredinec proti samozadovoljni eliti, ki je ustvarila  status quo,” je zatrdil. “Bil sem slep,” je priznal Stephens. “Pripadal sem družbenemu razredu, ki ga je moja prijateljica Peggy Noonan imenovala ‘zaščiteni’. Trumpova privlačnost je bila po besedah ​​Noonanove v veliki meri namenjena ljudem, ki jih je imenovala ‘nezaščiteni’. Njihove soseske niso bile tako varne in prijetne. Njihove šole niso bile tako odlične. Njihovo preživetje ni bilo tako varno. Njihova izkušnja Amerike je bila pogosto izkušnja kulturnega in gospodarskega nazadovanja, ki so jo včasih občutili na najbolj oseben način.”

“To je bila izkušnja, ki jo je še povečala užaljenost, ker so bili obravnavani kot poraženci in rasisti – ki jih je Obama eta 2008 žaljivo karikiral kot tiste, ki se oklepajo ‘pištole ali vere ali antipatije do ljudi, ki jim niso podobni’,”

Stephens je tudi priznal, da so poročanja o ruskem tajnem dogovarjanju s Trumpovo kampanjo – “dosje Steele” in vse lažne obtožbe, ki so izhajale iz njega – lahkomiselno reproducirane v osrednjih medijih. Poročanje o ruski zaroti je imenoval celo “dodelana prevara”, rekoč, da  “preprosto ni druge besede za to.” Dejal je še, da so Trumpovi podporniki upravičeno jezni na sistem.

Andrej Žitnik