Prva švedska predsednica vlade odstopila le nekaj ur za tem, ko ji je čestitala Tanja Fajon

Kisel obraz novoimenovane predsednice vlade, ki je ponudila odstop potem ko je parlament namesto njenega izglasoval predlog za proračun, ki ga je predlagala desnica (foto: EPA)

Novoizvoljena švedska predsednica vlade Magdalena Andersson je na položaju zdržala vsega le nekaj ur, ko je sporočila, da odstopa s premierskega položaja.

Novoizvoljena švedska predsednica vlade Magdalena Andersson je po le nekaj urah na položaju novinarjem v sredo, 24. novembra 2021, zaupala, da odstopa s položaja. 54-letnica je bila sicer prva ženska na položaju predsednice vlade in zadnja od nordijskih držav, ki so vodenje prepustile ženski.

Anderssonova je po vsej verjetnosti postavila tudi svojevrsten rekord v kratkosti zaupanega mandata. Njena manjšinska koalicija se je tako kot v primeru njenega predhodnika, nekdanjega premierja in voditelja švedskih socialdemokratov Stefana Lofvena, zanašala na podporo oziroma vsaj abstinenco opozicijskih strank.

https://twitter.com/tfajon/status/1463460975093465089?s=20

Premierka za mišjo dlako
Švedska zakonodaja dopušča premierjem, da so izvoljeni in vodijo državo, vse dokler večina v Riksdagu, švedskem parlamentu, ne glasuje proti njim. Za večino je potrebnih 175 glasov. Anderssonova je premierka postala v sredo, isti dan, kot je kasneje odstopila. Podprlo jo je 117 poslancev, 174 so bili proti, 57 pa se jih je glasovanja vzdržalo oziroma so bili odsotni, poroča RT.

Aplavz za trenutno finančno ministrico in predsednico Socialdemokratov Magdaleno Andersson, ko je za nekaj ur postala predsednica švedske vlade. (foto: EPA)

Potem ko je Anderssonova preživela prvo rundo v parlamentu, pa se je zapletlo. Sredinska stranka je namreč zavrnila podporo vladnega predloga o proračunu. Poslanci so tako raje sprejeli proračun, ki so ga predlagale tri konservativne stranke vključno s Švedskimi demokrati. To bi lahko vzeli za enega redkih znakov, ko je desna sredina na Švedskem pripravljena sodelovati med seboj.

Zeleni odstopili zaradi proračuna, ki so ga sprejeli desničarji
Anderssonova je vseeno bila pripravljena še naprej voditi državo, čeravno s proračunom, ki so ji ga določili v opoziciji, ko so imeli dovolj te farse Zeleni. Sovoditeljica Zelenih Marta Stenevi je novinarjem povedala, da so želeli biti del koalicije zato, da bi lahko uresničevali svojo lastno politiko. “Ni naloga Zelenih, da v politiki implementirajo proračun, ki so ga izpogajali Švedski demokrati.” Anderssonova je posledično ponudila svoj odstop, saj naj ne bi želela voditi vlade, katere legitimnost je pod vprašajem. Voditeljica socialdemokratov sanja, da bo s prihajajočimi volitvami septembra 2021 lahko vodila vlado, ki jo bo sestavljala samo njena stranka.

Nova predsednica švedskih socialdemokratov je finančna ministrica Magdalena Andersson. (foto: EPA)

Nekdanji švedski premier Lofven je že avgusta 2021 najavil, da bo odstopil s premierskega položaja. Svoji naslednici, ki so jo izbrali socialdemokrati, je namreč želel leto dni pred volitvami zagotoviti “najboljše pogoje”, a kakor kaže, so razmere, v katerih so bile vajeti prepuščene Anderssonovi, daleč od rožnatih.

Ivan Šokić