Znani Rus napovedal nasilen konec Putinovega režima

Vir: AFP

Ko se je polegel prah po Prigožinovem spodletelem državnem udaru, je ostala ostra in kruta resnica za ruskega predsednika Vladimirja Putina, in sicer, da je njegova razširjena priljubljenost med ljudmi le izdelana iluzija.

“Lahkotnost, s katero so Wagnerjevi plačanci zavzeli Rostov, in dobrodošlica tamkajšnjih ljudi bi morala narediti konec mitom o Vladimirju Putinu kot o ljubljenem voditelju, čigar položaj je vklesan v kamen,” je prepričan vodja ruske opozicije in nekdanji politični zapornik Mihail Hodorkovski.

Hodorkovski izpostavlja, da konec Putinovega režima prihaja veliko prej, kot so si ljudje morda mislili, in to ne bo miren prehod. Po njegovih besedah namreč obstaja na tisoče ljudi, ki se pritožujejo nad režimom, vsi pa so oboroženi in usposobljeni za boj zaradi Putinove nezakonite vojne v Ukrajini.

Meni, da bo preboj Ukrajincev povzročil umikanje hord ruskih borcev čez mejo tako kot takrat, ko se je ruski imperij umaknil s fronte med prvo svetovno vojno, kar je vodilo do prevzema oblasti boljševikov. “Putinova dejanja so zagotovila, da so “nacionalni patrioti”, kot je Prigožin, že pripravljeni na takšen izid,” je prepričan Hodorkovski. “Sobotni dogodki so znak, da je uspešna sabotaža proti režimu možna, Putinova “občudujoča javnost” pa ne bo mignila s prstom, da bi to ustavila,” poudarja.

Mihail Hodorkovski (Foto: Facebook)

Opozicija bi se morala pripraviti
Meni, da bi člani ruske demokratične opozicije morali biti pripravljeni, da se oborožijo, če želijo preprečiti, da bi novi razbojnik prevzel oblast od sedanjega. “Če naj imajo demokratične sile možnost v prihodnjem boju, se morajo priprave začeti zdaj. In če je Zahod zainteresiran za stabilno, demokratično Rusijo in ne za novo diktaturo – mora priznati in podpreti te sile.”

Poskus državnega udara Jevgenija Prigožina ni bil edini revolucionarni trenutek, s katerim se je soočil Putin. Ne gre namreč pozabiti množičnih protestov v letih 2011–2013, a se tedaj demokratična opozicija ni znala kapitalizirati. Hodorkovski je v pogovoru za The Economist izpostavil, da se je treba zavedati dejstva, da do padca Putinovega režima in ustvarjanja boljše Rusije ne bo prišlo z volilnimi skrinjicami ali drugimi miroljubnimi sredstvi, ampak bo potrebna oborožena vstaja. Na to se je mogoče pripraviti ali pa si postavljen na stranski tir in sčasoma povsem pohojen.

Že v času neuspelega poskusa državnega udara je marsikdo opozoril, da je zanimivo, kako nikjer na posnetkih, ki so zaokrožili po družabnih omrežjih, ni bilo mogoče ugledati Putinovih podpornikov, ki bi s Putinovo podobo maširali proti tankom. Videti pa je bilo mogoče, kako so nekateri ljudje pozdravljali plačance v tankih, ki jih je napotil Prigožin. Z njimi so celo rokovali, jih objemali in se z njimi fotografirali.

Prebivalci Rostova so pozdravljali Wagnerjeve plačance.

Sara Kovač