fbpx

Švedi začudeni: “Kako je mogoče, da je Maryam najbolj priljubljeno ime za deklice, če pa ni nobene zvezdnice s tem imenom?”

(Foto: iStock)

Na Švedskem nadaljujejo z vedno bolj uveljavljenim nacionalnim športom – tiščanjem glave v pesek. Tako se švedska revija za statistiko sprašuje, kako je možno, da je Maryam najbolj priljubljeno ime za novorojene deklice, saj navsezadnje ne poznajo niti ene zvezdnice s tem imenom.

Priljubljenost imena Maryam med švedskimi novorojenkami je v roku enega leta zrasla za 70 odstotkov in se tako uvrstilo na seznam najbolj priljubljenih imen. Ta fenomen je po poročanju Voice of Europe presenetil švedske statistične analitike, ki si nikakor ne znajo razjasniti, kako je lahko prišlo do česa takega.

Margareta Carlsson s švedskega statističnega urada je povedala: “Je najhitreje rastoče ime za deklice, a ne vem, zakaj. Ne poznam nobene zvezdnice, imenovane Maryam. Ne morem niti ugibati.” Če ne more ugibati Carlsson, pa lahko zato ostali. Tako lahko ugibamo, da ime ni nordijskega izvora.

Foto: epa

Ravno tako lahko izpostavimo, da so podoben trend opazili tudi v drugih državah Zahodne Evrope. Na primer Mohamed in ostale različice istega imena so že nekaj časa najbolj priljubljena imena za fantiče na Nizozemskem in Angliji. Prav tako narašča priljubljenost imena Mohamed v Nemčiji, medtem ko v Avstriji velja za tretje najbolj priljubljeno ime.

Ivan Šokić