fbpx

Mračna napoved vojnega eksperta: Poleg jedrskega orožja ima Putina v rokavu še enega asa

Putin (foto: epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin je ponovno opozoril na možnost uporabe jedrskega orožja proti Ukrajini. Nekateri analitiki pravijo, da je to grožnja, saj to ali drugačno drastično širjenje konflikta ne bi izboljšalo že tako slabe situacije. Opozarjajo pa na Putinov drugi as, in sicer, da se vojna razvleče v naslednje leto.

Velik del Putinovega torkovega televizijskega govora je bil ponavljanje znanega. Za sedanji konflikt je znova okrivil ZDA, Severnoatlantsko zavezništvo in Ukrajino. Ponovno je izpostavil cilj “osvoboditve” regije Donbas. Vendar je povedal tudi nekaj novega, in sicer, da se Rusija mobilizira, čeprav delno, za dolgo vojno s povečanjem proizvodnje orožja in vpoklicem 300.000 dodatnih vojakov, večinoma rezervistov. Ta teden se je zavezal, da bo podprl referendume, ki bi lahko privedli do priključitve delov vzhodne Ukrajine. Zahod je obtožil tudi jedrskih groženj Rusiji in opozoril, da bi morali “tisti, ki proti nam uporabljajo jedrsko izsiljevanje, vedeti, da se veter … lahko obrne“, piše Washington Post.

Zdi se, da se Putin končno zaveda, za kako hudo vojno gre, njegovo presojo pa so morda prej zameglili njegova lastna pristranskost in priliznjenost njegovih podrejenih. Z odločitvijo za delno mobilizacijo skuša pomiriti zagovornike trde linije, ki so pozivali k vsesplošni vojni, ne da bi razjezil večinoma apatično javnost. Njegov cilj je domnevno zaustaviti erozijo ruskega vojaškega položaja in nato uporabiti grožnjo stopnjevanja za vsiljevanje diplomatske rešitve. Druga stvar pa je, ali bi to zares delovalo. Slabo usposobljeni, opremljeni in nemotivirani vojaki, ne bodo spremenili vojaške enačbe. (Rusija niti ne nadzoruje v celoti delov Ukrajine, s katerimi grozi, da jih bo priključila.) Naredila bo to, da bo povečala človeške stroške vojne za rusko družbo – in tako povečala politične stroške, ki bi jih Putin plačal, če bi izgubil.

Foto: epa

Uporaba jedrskega orožja za preprečitev takšnega poraza je vedno obstajala. Ruska doktrina vključuje pripravljenost uporabiti jedrsko eskalacijo za končanje konvencionalnega konflikta pod sprejemljivimi pogoji. Putin je v svojem govoru izjavil, da bo Rusija uporabila “vse oborožitvene sisteme, ki so na voljo”, če bo vojna ogrozila “teritorialno celovitost njihove države”. Z drugimi besedami, Ukrajina in ZDA se morata sprijazniti z izgubo Krima, ki ga Rusija že jemlje za svoje suvereno ozemlje, in kakršnimi koli pripojitvami Moskve v Donbasu ali tvegati jedrski konflikt.

Rusija namerava poklicati 300.000 dodatnih vojakov. (Foto:epa)

Uporaba jedrskega orožja ne bi pomagala
Optimisti verjamejo, da Putin ne bo uporabil jedrskega orožja, ker mu to ne bi zares pomagalo. Tako imenovano jedrsko orožje na bojišču najbolje deluje proti velikim množicam vojakov ali tankov, vendar so boji v Ukrajini precej razpršeni. Zadrževanje ozemlja ali mest, ki so bila pravkar zadeta z jedrskim orožjem, ni privlačno; zaradi možnosti, da bi padavine lahko odpihnile sevanje nazaj v Rusijo, je jedrska uporaba še vedno manj privlačna. Putin bi lahko še vedno uporabil jedrsko orožje kot psihološko orožje v konfliktu – da bi šokiral Kijev in Washington v deeskalacijo. Vendar bi to pomenilo večjo prisotnost ZDA in zaveznikov v Ukrajini, morda bi tudi sami neposredno vstopili v konflikt.

Rusi lahko računajo na “skritega asa v rokavu”
Rusi imajo vojaško rezervo dveh milijonov mož, od katerih jih je večina služila v vojski zadnjih pet let. Če bodo mobilizirani za boj v Ukrajini, bi to lahko vplivalo na bojišče – ​​vendar šele naslednje leto, saj usposabljanje ljudi zahteva čas. Osnovno usposabljanje v Rusiji traja pet mesecev, specialistično usposabljanje pa še dva ali tri mesece. Profesor Michael Clarke, britanski akademik, specializiran za obramboslovje, po poročanju Blica meni, da Putinova moč še nikoli ni bila bolj krhka.

Rusi morda pripravljajo močno ofenzivo. (Foto:epa)

Sklepa, da je Putinova jedrska grožnja pravzaprav blef, a da ima namesto tega v rokavu še en zlovešč načrt – novo brutalno ofenzivo. Bitka se hitro razvija na terenu v Ukrajini. Herson je edino pomembno mesto, ki ga imajo Rusi. Če bo Putin izgubil tudi to, bo udarec za njegov prestiž velik. Nekakšen večji preobrat v Rusiji zdaj ni nemogoč. Rusi igrajo pravočasno, saj se v Ukrajini začenja zima, ki bo omogočila urjenje njihovih novih enot. Putin bo morda čutil, da mora preživeti do februarja, ko lahko začne to veliko ofenzivo v upanju na uspeh.Če bo medtem izgubil več ozemlja v Ukrajini, bo v še večjih težavah, je zapisal.

Tanja Brkić