fbpx

Obama in Castro skupaj na Kubi

Kubanska in ameriška zastava v dvoje (foto: epa)

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes kot prvi predsednik ZDA na uradnem obisku na Kubi po letu 1928. Pot na Kubo je posledica otoplitve odnosov med državama, ki sta jo konec leta 2014 začela Obama in kubanski predsednik Raul Castro.

Obama bo v Havani pristal pozno popoldne in se najprej odpravil na turistični sprehod po starem delu mesta, čeprav turistični obiski Kube za Američane uradno še vedno niso dovoljeni. V ponedeljek se bo v Havani srečal z gostiteljem Raulom Castrom, ki mu bo zvečer priredil državniško večerjo.

Srečal se bo s kardinalom Jaimejem Ortego ter z oporečniki, pri čemer so seznam gostov sestavili v Washingtonu, v torek pred odhodom v Argentino pa bo imel govor v gledališču Grande teatro de Havana, za katerega Bela hiša upa, da bo predvajan v živo na kubanski nacionalni televiziji. V govoru bo podal vizijo za več svobode in gospodarskih priložnosti na Kubi.

Obama bo imel še srečanje s podjetniki ZDA in Kube. V času njegovega obiska pa bo potekala tudi tekma v baseballu med ameriškim poklicnim moštvom in odličnimi kubanskimi igralci.

V. V., STA