fbpx

Obama in Trump sta si v laseh zaradi odstopa od pariškega podnebnega sporazuma

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek popoldne napovedal umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma in kot razlog navedel, da je škodljiv za ameriška delovna mesta in okolje. Zaradi tega so tuji voditelji, okoljevarstveniki, znanstveniki in znane osebnosti precej kritične. Trump pa jim odgovarja, da ZDA ne bodo več tarča posmeha: “Izvoljen sem bil zato, da zastopam državljane Pittsburgha in ne Pariza.” 

Še preden je Trump končal govor, je njegov predhodnik Barack Obama brezkompromisno napadel Trumpa in dejal, da se Trump tako pridružuje majhni peščici držav, ki zavračajo prihodnost. Voditelji Francije, Nemčije in Italije pa so odločitev ocenili kot obžalovanja vredno in dodali, da se glede sporazuma ni mogoče pogajati.

Trump: “Sporazum je nepravičen”
Trump je tudi spomnil, da sporazum največjim onesnaževalcem, kot je Kitajska, dovoljuje, da povečajo svoje emisije, ZDA pa to ni dovoljeno. “Dejstvo je, da je sporazum nepravičen in predstavlja veliko porazdelitev bogastva iz ZDA v druge države,” je dejal in dodal, da sporazum bolj kot na podnebju temelji na finančni prednosti, ki jo države pridobijo pred ZDA.

Foto: epa

Poleg tega je predsednik napovedal, da ZDA iz istih razlogov ne bodo več prisotne v Zelenem podnebnem skladu Združenih narodov. Program Združenih narodov namreč poziva razvite države, naj zagotovijo milijarde evrov v obliki tuje pomoči, kar pa ZDA po besedah Trumpa že zagotavljajo. “Veliko drugih držav ni porabilo še nič denarja, številni izmed njih pa nikoli ne bodo plačali niti centa.”

Indija in Kitajska ostajata nekaznovani
Trump je povedal, da kot nekdo, ki ga močno skrbi za okolje, v dobri veri ne more podpreti dogovora, ki kaznuje ZDA, vodilnega s področja varovanja okolja, medtem ko pomembnih obveznosti ne nalaga vodilnim svetovnim onesnaževalcem, pri čemer je posebej izpostavil Indijo in Kitajsko.

Foto: iStock

Pariški sporazum po Trumpovem prepričanju predstavlja oviro za ameriško gospodarstvo, saj so zaradi tega tuje prestolnice in globalni aktivisti pridobili bogastvo na račun ZDA. “Oni ne postavljajo ZDA na prvo mesto. Jaz pa jo in jo tudi vedno bom.” Izpostavil je, da bi ZDA do leta 2025 izgubile do 2,7 milijona delovnih mest in 3 bilijone ameriških dolarjev zaradi zmanjšanega bruto domačega proizvoda do leta 2050. Povedal je, da je pripravljen ponovno pristopiti k sporazumu, vendar le v primeru sprejetja novih pogojev za ZDA.

N. Ž.