fbpx

Obama in njegovi zadnji vzdihljaji

Foto: epa

Barack Obama je imel v kongresu zadnji govor o stanju v državi pred letošnjimi predsedniškimi volitvami. Ena njegovih zadnjih pobud je okrepitev boja proti raku. V zadnjem letu vladanja se bo zavzemal še za reformo kazensko-pravnega sistema, zaščito otrok pred orožjem, višjo minimalno plačo in zaprtje Guantanama. Poudaril je, da so ZDA najmočnejša država na svetu. 

Ameriški predsednik Barack Obama je v svojem govoru o stanju v državi, ki ga ima v kongresu enkrat letno, poudaril, da je ena njegovih zadnjih pobud v tem mandatu boj proti raku. Dejal je, da želi iz Amerike narediti državo, ”ki bo enkrat za vselej pozdravila raka”.

Za finančno krizo je kriv Wall Street
Poleg okrepljenega boja proti raku je napovedal še vrsto drugih zadev, za katere se bo zavzemal. Med drugim želi reformirati kazensko-pravni sistem, imigracijski sistem, zaščititi otroke pred orožjem, zvišati minimalno plačo ter zapreti zapor za teroristične osumljence v Guantanamu. Poudaril je, da verjame v trden zasebni sektor gospodarstva in potrebo po odpravi odvečnih regulacij. Za finančno krizo je ostro obsodil Wall Street.

ZDA so najmočnejša država na svetu in pika
Obama je seveda svoj govor izkoristil tudi za naštevanje nekaterih glavnih dosežkov svojih mandatov. Čeprav mu ni uspelo zmanjšati delitev med demokrati in republikanci v kongresu, se je odzval na republikanske kritike o zatonu države pod njegovim vodstvom. Dejal je, da so to le prazne marnje in dodal: “Tako je tudi z retoriko o tem, da so naši sovražniki vse močnejši, Amerika pa vse šibkejša. ZDA so najmočnejša država na svetu in pika.”

”Tretja svetovna vojna je zgodba Islamske države za novačenje ljudi”
Glede zunanje politike je dodal, da je mednarodni sistem potrebno spremeniti, saj se spreminja tudi realnost.Trditve, da gre za tretjo svetovno vojno, so v korist teroristom, ki jih je potrebno uničiti,” je dejal Obama in dodal, da je trditev o tretji svetovni vojni zgodba, ki jo prodaja Islamska država za novačenje, in ni potrebno, da jo povzdigujejo.

M. G., STA