Obama in njegovi zadnji vzdihljaji

Foto: epa

Barack Obama je imel v kongresu zadnji govor o stanju v državi pred letošnjimi predsedniškimi volitvami. Ena njegovih zadnjih pobud je okrepitev boja proti raku. V zadnjem letu vladanja se bo zavzemal še za reformo kazensko-pravnega sistema, zaščito otrok pred orožjem, višjo minimalno plačo in zaprtje Guantanama. Poudaril je, da so ZDA najmočnejša država na svetu. 

Ameriški predsednik Barack Obama je v svojem govoru o stanju v državi, ki ga ima v kongresu enkrat letno, poudaril, da je ena njegovih zadnjih pobud v tem mandatu boj proti raku. Dejal je, da želi iz Amerike narediti državo, ”ki bo enkrat za vselej pozdravila raka”.

Za finančno krizo je kriv Wall Street
Poleg okrepljenega boja proti raku je napovedal še vrsto drugih zadev, za katere se bo zavzemal. Med drugim želi reformirati kazensko-pravni sistem, imigracijski sistem, zaščititi otroke pred orožjem, zvišati minimalno plačo ter zapreti zapor za teroristične osumljence v Guantanamu. Poudaril je, da verjame v trden zasebni sektor gospodarstva in potrebo po odpravi odvečnih regulacij. Za finančno krizo je ostro obsodil Wall Street.

ZDA so najmočnejša država na svetu in pika
Obama je seveda svoj govor izkoristil tudi za naštevanje nekaterih glavnih dosežkov svojih mandatov. Čeprav mu ni uspelo zmanjšati delitev med demokrati in republikanci v kongresu, se je odzval na republikanske kritike o zatonu države pod njegovim vodstvom. Dejal je, da so to le prazne marnje in dodal: “Tako je tudi z retoriko o tem, da so naši sovražniki vse močnejši, Amerika pa vse šibkejša. ZDA so najmočnejša država na svetu in pika.”

”Tretja svetovna vojna je zgodba Islamske države za novačenje ljudi”
Glede zunanje politike je dodal, da je mednarodni sistem potrebno spremeniti, saj se spreminja tudi realnost.Trditve, da gre za tretjo svetovno vojno, so v korist teroristom, ki jih je potrebno uničiti,” je dejal Obama in dodal, da je trditev o tretji svetovni vojni zgodba, ki jo prodaja Islamska država za novačenje, in ni potrebno, da jo povzdigujejo.

M. G., STA

 • xtc

  Obama je primer državnika,ki spodkopava lastno državo,no sicer je ne je Afričan torej jo ne more,ker ni njegova spodkopava pa jo.
  Ja z njim ZDA nazadujejo in vleče same napačne poteze.
  Skratka Obama je verjetno eden najslabših če žže ne najslabši preedsednik ZDA.

  • pokvarjeniSvet

   isto sranje kot Bush in Clinton pred njim.

  • Mihilus

   Tudi zaton Egipčanskega imperija se je začel, ko je prišel prvi mongrel na oblast.

  • Slovenec 33

   Ja kaj ste pa pričakovali od islamista
   Širjenje islama, ostalo so pa “drugorazredne” teme.

 • althar

  Obama je bil zagotovo eden slabših predsednikov ZDA. Ampak tudi mnogo boljši predsedniki od Bushev, Clintonov in Obam ne bi mogli spremeniti dejstva: ameriških 100 let svetovne vojaške in monetarne hegemonije se hitro izteka.

  • Mihilus

   Čimprej se konča ta ameriški excepionalism tem bolš. Ne samo, da so uničili Ameriko tudi Evropo so. Poleg preko stotih imperialističnih vojn jih krivim tudi za obe svetovni vojni in imeli bomo še eno, ker ta zver ne bo šla dol brez vojne.

   • pokvarjeniSvet

    ++++ Ja točno to, podpis. To so demoni, povedal si resnico.

   • althar

    Amerika seveda ne more biti kriva za vse. Svetovni vojni sta bili sestavni del sestopa prejšnjega svetovnega hegemona, Velike Britanije in ne ZDA (čeprav se je VB v tem času že zanašala na svojo bivšo kolonijo, ampak to je že druga zgodba). Vojna(e) ob sestopu ZDA še prihaja(jo).

 • Lux Ferre

  Zdaj bi pa v nekaj mesecih rad naredil vse… Kaj pa je prej delal? To me sponimja na naše politike…

 • viktorh

  ZDA so najmočnejša država na svetu in pika

  Nas pa je spregledal?

  • sodnikisozločinci

   Slovenija z ZDA sta najmočnejši državi na svetu in pručka!

 • Gurt1

  ZDA so najmočnejša država na svetu in pika hahahaha!! sem vedel, da je ta Obamova Baraka navaden klovn na nivoju našega zunanjega ministra…..Rusija je najmočnejša država na svetu, kljub sankcijam EU in ZDA ta vztrajno napreduje in raste……EU bi se morala povezat z Rusijo ne pa z propadlo ZDA, ki kuha vojne po svetu…

  • rrrrr

   Trdite, da je Rusija najmočnejša država na svetu in da vztrajno napreduje in raste. Malo mešano: shujšala je z osamosvojitvijo okupirane Višegrajske skupine in pribaltskih držav + JV okupiranih držav, porediti pa se kani z anektiranjem Ukrajine. Kot malo nevrotična ženska, kilcadol, kilca gor.

   Tudi to drži, da se posmehujete primatu ZDA: že priznani, ugledni, pronicljivi in vizionarski dr. Mencingar jim je napovedal skorajšnji konec. Ampak, Mencingerometer se je že zdavnaj ustavil, in na grozo združenih levičarjev obeh zemeljskih polobel, so ZDA še vedno vodilna velesila.

  • Mihilus

   Rusija ni najmočnejša država na svetu niti ekonomsko niti vojaško. Ampak je pa na poti, da postane. Samo dve stvari lahko ustavita Rusijo:
   -Denigroizacija zahodnih držav.
   -Vojaški poraz Rusije.

 • valentin

  Vsi imperiji so do sedaj propadli, tudi zadnji Angloameriški bo, z Obamo ali brez.

 • Instalater Ivan

  Obama je glavni igralec v filmu ki se imenuje USA režiserji in scenaristi so kot je to navada za zavesami…ovce pač ne razumejo tega

 • Katastrofa od predsednika. Uspešno je le začrtal pot sesutja ZDA.

 • Franc Novak

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!