fbpx

Od junija bo v pisarnah bavarske javne uprave visel tudi križ: To je del bavarske kulturne identitete!

Bavarski premier Markus Söder obeša križ v svoji pisarni (vir: twitter)

Deželna vlada na Bavarskem je sprejela sklep, da mora v prostorih javne uprave viseti križ. To ni v navzkrižju z načelom sekularne države, saj križ v javni upravi ne bo verski simbol, temveč predstavlja bavarsko kulturno identiteto.

Bavarska deželna vlada je sprejela sklep, da mora v vhodnem delu uradov javne uprave viseti križ. Ta naj bi po poročanju STA služil kot “vidna opredelitev temeljnih vrednot pravne in družbene ureditve na Bavarskem in v Nemčiji”.

Kot je povedal bavarski premier Markus Söder, je križ simbol “kulturne identitete in vpliva krščanskega zahoda” in se ne sme nanj gledati kot zgolj na “znak religije”.

Križi v šolah in sodnih dvoranah
Bavarska je pred tem že uvedla obvezno prisotnost križev znotraj sodnih dvoran in javnih šol. Kakor so pojasnili glede sodnih dvoran, križ simbolizira kulturno identiteto dežele. Na samo nepristranskost sodnikov nima vpliva, saj slednjim ni dovoljeno razkazovati svojih verskih prepričanj. Nošenje križev okoli vratu ali naglavnih oblačil je nesprejemljivo.

Naglavne rute ne spadajo v bavarske šole. (Foto: iStock)

Kar se tiče šol pa je Söder v preteklosti jasno povedal, da “je za CSU ena stvar jasna: razpela spadajo v učilnico, naglavna pokrivala pač ne.” Ob tem je potrebno dodati, da tudi po sodni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice ločenost države in cerkve ne pomeni, da verski simboli ne bi smeli biti v uradih in šolah.

Ivan Šokić