Odzivi na Bidnovo prvo tiskovno konferenco: slej kot prej ga bo nadomestila podpredsednica Kamala Harris

Ameriški predsednik Joe Biden je imel svojo prvo novinarsko konferenco (Foto: epa)

Po poročanju nekaterih medijev so strategi demokratov z namenom pustili predsednika Bidna stran javnosti prvih 64 dni mandata. Biden je na svojo prvo “formalno tiskovno konferenco” po nastopu funkcije zamudil skoraj 15 minut. Izmikal se je vprašanjem, izgovarjal floskule in pogovorne točke, njegovo obnašanje pa je na trenutke delovalo zelo nestrpno do vprašanj novinarjev, kar je nekaterim zvenelo kot grožnja. Hkrati se špekulira, da bo Bidna kmalu zamenjala njegova podpredsednica Kamala Harris.

V nasprotju s prejšnjima dva predsednikoma je nastop na tiskovni konferenci Joeja Bidena deloval v stilu “dostojnega” in “pravičnega” strica, med samim govorom pa je tudi na glas razmišljal in govoril precej osebno. Poznavalci menijo, da je bil njegov nastop slab, eden izmed razlogov zanj pa naj bi bil tudi v njegovi starosti, saj je najstarejši predsednik ZDA do sedaj.

Biden je dejansko na tiskovni konferenci dvakrat ponovil pogovorne točke prejšnjega dne, vse do opisa nekoga, ki “sedi za njihovo kuhinjsko mizo” v Srednji Ameriki, in s tem pojasnil, zakaj več 10 tisoč migrantov prihaja v ZDA. Biden je pojasnil, da mu je popolnoma jasno, da se je naval pričel na dan njegove izvolitve, saj so v njegovi kampanji oglaševali, da so migranti v ZDA dobrodošli. Javnost pa je verjela, da bo Biden dejansko poskrbel za migrante, ki čakajo na južni meji, toda še vedno so tam vidni prizori kot iz časov Obamine in Trumpove administracije.

Prva tiskovna konferenca predsednika ZDA Joeja Bidna (Foto: epa)

Tovrstne čustveno manipulativne podobe za Bidena niso nič novega, to je tudi storil v govoru o pandemiji v začetku tega meseca, pa tudi ob svojem uvodnem nastopu in svojem kongresnem nagovoru. Nekaterim novinarjem je to zelo všeč, drugi pravijo, da mu ne nasedajo. Biden se kot predsednik predstavlja kot moralna in dostojanstvena oseba, medtem pa so ga novinarji spraševali, zakaj se ne bo zavezal k odpravi obstrukcije Senata, ki otežuje, da bi ZDA postale “njihova demokracija”, ki se nanaša dostop do volitev. Kot je pojasnil Biden obstrukcijo podpira, sam pa se ne zavzema za stvari, ki jih je obljubljal v kampanji, ko je obljubil, da bo “odprtega duha” glede “stvari, ki so bistvenega pomena za njihovo demokracijo.” Prav tako želi “spremeniti paradigmo” ameriške politike.

Foto: epa

“To spreminja izgled Jima Crowa v Jima Eagla,” je dejal na eni točki, a je šlo za neposrečeno primerjavo. Zdi se, da Biden ne ve, da je bil “Jim Crow” rasistični stereotip Afroameričana, po katerem so bili poimenovani zakoni o segregaciji in nimajo nič skupnega z vrano – torej njegova metafora med vrano in orlom v resnici ni delovala. V nadaljevanju je še izpostavil Republikanske ankete, ki jih je označil za nepravilne in je prepričan: “Republikanski volivci podpirajo moje delovanje“. Pa čeprav ga ne podpre niti eden izmed republikanskih kongresnikov. “Nimam pojma, ali bo sploh obstajala republikanska stranka. Mogoče veste vi?” je odgovoril na vprašanje o volitvah leta 2024.

Ne ve, kdaj se bodo umaknili iz Afganistana
Kot še navajajo je šlo za preprosto “blebetanje” predsednika vedno bolj proti zaključku tiskovne konference. Glede Afganistana je dejal, da je bila odločitev, da bodo premaknili sprva načrtovan na 1. maj “taktični umik” na kasnejši datum, ki pa še ni znan. “Odšli bomo, a je še vedno vprašanje kdaj,” je pojasnil. Glede Kitajske je dejal, da ZDA ne iščejo sporov, ampak konkurenco – preden sprožijo debati o civilizacijskem spopadu “avtokracije” in “demokracije”, ki bodo oblikovale svet v prihodnjih letih. Na vprašanje o nadzoru nad orožjem je dal dolgotrajen, razburljiv odgovor o … infrastrukturi. Kot je prepričan novinar, bo slej kot prej podpredsednica Kamala Harris morala zasesti mesto Bidna.

Sara Rančigaj