[FOTO] Oglejte si deset najslavnejših zidov na svetu

Foto: epa

Zidovi, pregrade, ograje. Od antike pa do danes so služili dvojnemu namenu – preprečiti prihod na ozemlje ali preprečiti odhod z ozemlja. V zgodovinskih in modernih kulturah najdemo zidove povsod tam, kjer so bili potrebni – bodisi za obrambo bodisi za represijo.

Vse kulture, ki so gradile velike zidove, so to počele v času vojn ali pa v času hudih kriz. V kriznih časih v zgodovini najdemo obzidana mesta, velike kontinentalne obrambne zidove in žice, medtem ko so bila v času miru mesta odprta, meje pa prosto prehodne.

V nadaljevanju si oglejte deset najslavnejših zidov starega in modernega sveta.

10. Zidovi Troje – Turčija

Foto: Christian Barmala; Wikimedia Commons

Foto: Christian Barmala; Wikimedia Commons

Troja, legendarno mesto iz Homerjevega epa Iliada, ki se je, preden je izginilo v plamenih, deset let upiralo združeni grški vojski. Troja je bilo mesto jonskih Grkov, mesto junakov, kot sta bila Hektor in Enej, danes pa njene ruševine ležijo v moderni Turčiji. Zidovi mesta, ki je bilo zgrajeno v 13. stoletju pr. Kr., so še danes dobro ohranjeni, k njihovi slavi pa prispeva tudi mitologija trojanske vojne.

9. Zid na Zahodnem bregu – Izrael

Foto: epa

Foto: epa

Izrael je začel leta 2000 na Zahodnem bregu med Izraelom in Palestino graditi veliko pregrado. Izraelci pravijo, da naj bi zid njihove prebivalce varoval pred palestinskimi skrajneži. Po drugi strani pa Palestinci trdijo, da Izraelci zid postavljajo globoko na palestinsko ozemlje in da želijo tako anektirati dele Palestine. Ne glede na to, kdo govori resnico, je veliki zid na Zahodnem bregu eden od najbolj zloglasnih zidov moderne dobe.

8. Obzidje Babilona – Irak

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Babilonsko obzidje je pred več kot 2000 leti popolnoma prevzelo in osupnilo Aleksandra Velikega, ko je s svojo vojsko vkorakal v mesto Babilon. Opečnato obzidje je bilo prekrito z modrimi ploščicami in okrašeno z reliefi levov in zmajev. Babilonsko obzidje naj bi bilo tako široko, da so lahko po njem vozili z vozovi. Danes je od njega ostalo le nekaj ruševin. Pred leti si je iraški diktator Saddam Husein zadal, da bo zidovje obnovil, a mu je načrte prekrižala vojna z Ameriko.

7. Zahodni tempeljski zid – Izrael

Foto: epa

Foto: epa

Zahodni zid, znan tudi pod imenom Zid objokovanja, je najsvetejši kraj judovske vere. Nahaja se v Jeruzalemu in je edini originalni ostanek jeruzalemskega svetega templja. Zid je del t. i. judovskega “Drugega templja”, ki je bil postavljen okrog leta 516 pr. Kr., sam Zid objokovanja pa je dal leta 19 pr. Kr. postavil judovski kralj Herod Veliki. Tempelj so po judovskem uporu v letu 70 po Kr. popolnoma uničili Rimljani.

6. Zidovi Velikega Zimbabveja – Zimbabve

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Ruševine mesta ležijo v modernem Zimbabveju in predstavljajo redek primer odmeva velike civilizacije v podsaharski Afriki. Kraljestvo velikega Zimbabveja se je raztezalo čez celotno območje današnje države Zimbabve. Prestolnica te civilizacije iz pozne železne dobe pa je imela ogromne kamnite dvorane in je bila obdana z visokimi zidovi.

5. Sacsayhuaman – Peru

Foto: epa

Foto: epa

To staro mesto, nekdanja prestolnica inkovskega imperija, se nahaja blizu Cuzca, glavnega mesta Peruja. Kot večina inkovskih zgradb je tudi obzidje mesta Sacsayhuaman zgrajeno iz ogromnih kamnitih skladov, ki se eden drugemu popolnoma prilegajo. Ruševine ležijo na nadmorski višini 3.701 metrov, potomci Inkov pa ob zidu vsako leto pripravijo festival.

4. Demilitarizirana cona – meja med Severno in Južno Korejo

Foto: epa

Foto: epa

Demilitarizirana cona je 4 kilometre širok in 250 kilometrov dolg pas ozemlja, ki poteka na meji med Severno in Južno Korejo. Cona je bila vzpostavljena leta 1953 s pogodbo med Severno Korejo, Kitajsko in Združenimi narodi. Demilitarizirana cona ni zid v ožjem pomenu besede, a je vseeno ena najdaljših utrjenih meja. Od enega konca Korejskega polotoka do drugega delijo državi bodeče žice, ograje, stražni stolpi in veliko število vojske v stalni pripravljenosti. DMZ je zagotovo eno izmed najbolj nevarnih mejnih območij na svetu.

3. Hadrijanov zid – Velika Britanija

Foto: epa

Foto: epa

Hadrijanov zid leži med Anglijo in Škotsko. Do današnjega dne je ohranil status najdaljšega zidu v Evropi. Rimljani so zid postavili v zgodnjem 2. stoletju po Kr., da bi kolonijo Britanijo lažje branili pred napadi barbarskih plemen, ki so prihajala z današnje Škotske. Zid se razteza na razdalji 117 kilometrov, in sicer od zahodne do vzhodne obale Anglije. Danes so od njega ostale le ruševine.

2. Berlinski zid – Nemčija

Foto: epa

Foto: epa

Berlinski zid je še eden od modernih zidov na tem seznamu. Zgrajen je bil na vrhuncu hladne vojne leta 1961. Vzhodna Nemčija je dala zid postaviti po sredini Berlina, da bi vzhodnim Nemcem preprečila beg v zahodni del. Veliko ljudi, ki je poskušalo zid preplezati ali kako drugače obiti, je bilo ubitih. Zid so dokončno podrli leta 1989, ko je razpadla Sovjetska zveza. Ostanki zidu danes služijo v opomin, da napak zgodovine ne smemo ponavljati, prekriti pa so z različnimi umetniškimi grafiti.

1. Veliki kitajski zid

Foto: epa

Foto: epa

Kitajski zid je eno izmed največjih čudes sveta. Temelji tega zidu so bili položeni že v 7. stoletju pr. Kr., obnavljali in dozidavali pa so ga tja do 16. stoletja po Kr. Večina zidu, kot ga lahko vidimo danes, je bila zgrajena v času dinastije Ming. Smisel zidu je bila obramba severne meje kitajskega imperija pred nomadskimi plemeni, ki so s severa vpadala v cesarstvo. Kitajski zid je dolg 8.850 kilometrov in teče po nemogočih grebenih in vrhovih gora. Nedvomno je eno izmed največjih arhitekturnih čudes človeštva.

A. R.