fbpx

Nova Evropska komisija potrjena s prepričljivo večino

Ursula von der Leyen

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes obljubila obsežne spremembe v Evropi, ki jih bodo po njenem občutili vsi državljani. “Govor Ursule von der Leyen pred glasovanjem o novi Evropski komisiji je pričakovano optimističen. Deluje odločno in povezovalno. Kakšna bo njena dejanska moč za uresničitev napovedanih ciljev in kako samostojna bo pri tem, bo jasno kmalu,” evropska poslanka Romana Tomc ocenjuje nagovor bodoče predsednice Evropske komisije.

Evropski parlament je na današnjem glasovanju v Strasbourgu prepričljivo podprl novo Evropsko komisijo. Za komisarsko ekipo pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 vzdržanih. Za primerjavo: Pred petimi leti je Junckerjeva komisija dobila 423 glasov podpore.

Delaj, ker je dobro
V prihodnjih petih letih si bomo prizadevali za to, ker je tako prav, ne ker je preprosto,” je dejala v govoru pred glasovanjem o novi komisiji v Evropskem parlamentu. “Začnimo delati,” je še pozvala. V govoru, s katerim je v Strasbourgu predstavila svojo komisarsko ekipo in njene cilje, je kot rdečo nit večkrat uporabila citat nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla: “Delaj za nekaj, ker je dobro, ne zato, ker ima možnosti za uspeh.” Vsak član komisije bo po besedah njene predsednice prvič v zgodovini imel spolno uravnotežen kabinet. Vsak bo imel svoje zadolžitve, a skupaj bodo ena ekipa, ki dela v skupnem evropskem interesu, je napovedala.

Image

Komisija, v kateri bo Slovenec Janez Lenarčič zadolžen za resor kriznega upravljanja, bo po potrditvi v parlamentu začela delati 1. decembra. Petletni mandat sedanje ekipe pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja se je namreč iztekel 1. novembra, a je morala zaradi zapletov s komisarskimi kandidati mandat podaljšati za en mesec.

Evropski parlament je namreč zavrnil tri kandidate – Francozinjo Sylvie Goulard, Romunko Rovano Plumb in Madžara Laszla Trocsanyija. Namesto njih bodo v ekipi von der Leynove Thierry Breton, Adina Ioana Valean in Oliver Varhelyi. Von der Leynova je na pobudo parlamenta pristala tudi na nekaj sprememb v nazivih resorjev.

Nova komisija bo štela 27 članov, čeprav ima EU še vedno 28 članic. Velika Britanija se je namreč odločila, da kandidata ne bo predlagala pred volitvami 12. decembra. Komisija je zaradi tega Londonu poslala prvi uradni opomin, češ da z zavračanjem imenovanja krši pravo EU.

Brez digitalizacije ni prihodnosti
Po besedah von der Leynove svet danes bolj kot kadarkoli prej potrebuje vodilno vlogo EU. To bo potrebno pokazati tudi Balkanu, saj unija z njim deli skupno usodo. Ob tem pa je državam v regiji sporočila, da vrata ostajajo odprta. Varovanje podnebja je izpostavila kot eno izmed prioritetnih področji, saj po njeno to v luči Benetk pod vodo in gorečih portugalskih gozdov predstavlja eksistenčno vprašanje tako za Evropo kot tudi za svet. Prepričana je, da potrebujemo zeleni dogovor za Evropo in da ne smemo izgubljati več časa v boju proti podnebnim spremembam. “Hitreje, kot se bo Evropa odzvala, boljše bo tako za naše državljane kot tudi gospodarstvo.” Pri tem se je usmerila tudi v digitalizacijo in zatrdila, da prihodnosti brez te nikakor ni, saj ta olajša delo. Tako podnebna kot tudi digitalna tranzicija bosta prinesli spremembe, je prepričana predsednica komisije, obenem pa dodaja, da bo tudi kmetijstvo ostalo pomembna dejavnost. Opozorila je, da je nujno, da se zagotovi, da je uvožena hrana v skladu z evropskimi standardi.

Foto: epa

Migranti, ki niso upravičeni ostati, naj odidejo domov
Predsednica se je v govoru dotaknila tudi pereče problematike migracij in izpostavila, da bo treba poiskati rešitve, ki bodo ugodne za vse. Pri tem je poudarila, da bo Evropa zmeraj ščitila vse tiste, ki potrebujejo mednarodno zaščito. Po njenem mnenju je treba tiste, ki ostanejo v Evropi, integrirati, tisti, ki pa v Evropi niso upravičeni ostati, morajo po njeno oditi nazaj v domovino. “Reformirati moramo azilni sistem, sodelovati z državami izvora. Ne bo preprosto. A gre za pravo stvar,” je povedala. Glede brexita je po poročanju STA povedala, da bo na strani nove komisije upoštevana odločitev britanskega ljudstva. Iskale se bodo namreč rešitve za skupne izzive, pri čemer je posebej izpostavila varnostne izzive. Izrazila je prepričanje, da so vezi in prijateljstvo med našimi narodi nezlomljivi ne glede na dogajanje v prihodnosti.

Po parlamentarni razpravi, ki je sledila govoru von der Leynove, bodo poslanci Evropskega parlamenta na tajnem glasovanju okrog 12. ure odločali o sestavi celotne komisije.

Rok Kranjc