fbpx

“Optimistična” napoved: Vsaka osma ženska na Švedskem bo v svojem življenju posiljena

Foto: iStock

Švedski urad za statistiko kriminala (BRÅ) je objavil šokantno ugotovitev. Ugotovili so namreč, da se v zadnjih nekaj letih na Švedskem strmo povečuje število posilstev.

Številke ne lažejo – in tako so Švedi ob analizi leta 2017 ugotovili, da se je lani tam zgodilo kar 7230 posilstev. To pomeni, da se je z letom 2016 povečalo število posiljenih žensk kar za 10 odstotkov oziroma 672o posilstev. Če bi številka posilstev ostala tudi v prihodnje takšna, kot je za leto 2017, bi to pomenilo, da bo v življenju posiljena vsaj ena od osmih žensk.

Te šokantne številke so dovolj veliko opozorilo za vprašanje, kaj za vraga se dogaja na Švedskem. To enostavno ni več sprejemljivo.

Vir: Twitter

Kruta realnost: Bo posiljena vsaka peta ženska?
Če ne verjamete, lahko sami naredite izračun: na Švedskem živi 5 milijonov žensk. Ob upoštevanju povprečne življenjske dobe 85 let in 7230 posilstvi na leto, to pomeni, da bo v življenjski dobi žensk posiljenih 614.550 predstavnic nežnejšega spola. To pa privede do zaključka, da bo na Švedskem to grozodejstvo doletelo vsako osmo žensko, je izračunal Voice of Europe. Vendar pa je to še optimistična napoved, saj pregled posilstev v zadnjih letih razkriva trend strmega naraščanja. Samo v zadnjih desetih letih, torej od 2007 do 2017, je število posilstev poraslo za 34 odstotkov. Če se bo trend nadaljeval, pa to pomeni, da bo v naslednjih 20 letih število posiljenih žensk naraslo že na 12.982 letno. To pa potem tudi spremeni “optimistično” statistiko, zapisano zgoraj, saj bo v scenariju povečevanja števila posilstev v življenjski dobi ženske posiljenih kar 22 odstotkov žensk oziroma vsaka peta.

Ironično je, kako je Švedska ponosna na to, da je “feministična” država, ki zagovarja “enakost”. Toda žalostna realnost je, da so ženske tam med bolj ogroženimi na celem svetu.

M. S.