Optimistična pričakovanja nasprotnikov pravice splava v ZDA – Trump prepovedal državno financiranje

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Po zadnjih popolnih statističnih podatkih o splavu v ZDA jih je bilo leta 2014 opravljenih 926 tisoč, kar je najmanj od leta 1974. Čeprav ni prepovedi, število iz leta v leto pada. Razlog za to sta večja dostopnost kontracepcije in omejitev pravice do umetne prekinitve nosečnosti. 

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal memorandum o prepovedi nakazil proračunskih sredstev vsem organizacijam, ki se v tujini ukvarjajo s pomočjo pri splavu ali le nudijo informacije o tem. Nasprotniki pravice do splava v ZDA spet vse bolj upajo, da bo umetna prekinitev nosečnosti kmalu prepovedana tudi doma. Republikanci imajo večino v kongresu in predsednika, ki je napovedal, da bo na položaje vrhovnih sodnikov imenoval tiste, ki nasprotujejo splavu. Če dobijo zanesljivo večino, bodo konservativni člani sodišča razveljavili odločitev kolegov iz leta 1973, ki je ženskam omogočila pravico do splava po vsem ozemlju ZDA. Liberalnejših članov sodišča naslednja štiri leta ne bo mogoče spraviti v pokoj.

Nasprotniki splava v ZDA so bili zadnjih osem let malodušni, ker so se zavedali, da njihovi načrti ne morejo napredovati z demokratom Barackom Obamo v Beli hiši in z vrhovnim sodiščem, ki je razdeljeno, pri čemer jih glede splava občasno “izdajo” tudi tisti, ki veljajo za konservativne, kot sta Anthony Kennedy in celo predsednik sodišča John Roberts.

Trump je do nedavnega, kot poroča STA, kot republikanec pravico do splava podpiral. Sedaj govori drugače, vendar pa je najbolje počakati na njegova dejanja. Večina udeleženk sobotnega protestnega shoda v Washingtonu in tudi drugje po svetu je povedala, da je šlo za opozorilo, naj se Trump in republikanci ne igrajo z njihovimi pravicami. V ponedeljek se je ob 44. obletnici odločitve vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade v konservativni kansaški prestolnici Topeki zbralo 1000 nasprotnikov splava. V soboto se je tam zbralo 3000 ljudi, med njimi pa nasprotnikov splava ni bilo.

Zadnji popolni statistični podatki kažejo, da je bilo leta 2015 v ZDA splavov 926.000, kar je najmanj od leta 1974.  Število iz leta v leto pada tudi zaradi večje dostopnosti do kontracepcije in novih omejitev pravice do umetne prekinitve nosečnosti. Za nasprotnike pravice do splava je to še vedno “926.000 umorov nerojenih otrok”. Zagovorniki pravice do splava so prepričani, da zakonska prepoved ne bo rešila ničesar, le ženske bo potisnila iz rok zdravnikov v roke mazačev.

Branka Jurhar