Orbán in Erdogan o ratifikaciji švedskega pristopnega protokola k Natu

Madžarski premier Viktor Orbán in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)

Medtem ko so oči svetovne javnosti uprte v glavno mesto sosednje Madžarske, kjer se je te dni začel največji športni dogodek leta – svetovno prvenstvo v atletiki, se v Budimpešti odvijajo številna bilateralna srečanja madžarskega premierja Viktorja Orbána s tujimi voditelji držav. Orbán se je v nedeljo srečal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, s katerim sta spregovorila o sodelovanju na področju energetike in ratifikaciji švedskega pristopnega protokola k Natu.

V petkovem intervjuju za državni radio je madžarski premier Viktor Orbán povedal, da bo devetdnevno atletsko prvenstvo omogočilo dvostranska srečanja in pogovore s poslovneži z vsega sveta, vključno s Kitajsko. “Če gre za velik svetovni dogodek, potem država gostiteljica povabi svoje prijatelje,” je po poročanju ABC News izpostavil Orban in dodal, da so takšni dogodki “bolj ali manj prikrita serija diplomatskih srečanj”.

Govora o ratifikaciji švedskega pristopnega protokola k Natu
Na petkovi tiskovni konferenci je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto dejal, da bo tema večine Orbanovih srečanj v teh dneh osredotočena na zagotavljanje dobave zemeljskega plina Madžarski iz Katarja, Azerbajdžana in več držav Srednje Azije. Jeseni pa se po besedah Szijjarta obetajo pogovori okrog pristopa Švedske k zvezi Nato. “Dogovorili smo se, da se bomo nenehno posvetovali, ostali v stikih in se obveščali o stanju parlamentarnih postopkov in njihovem napredku,” je v zvezi s srečanjem s turškim predsednikom pojasnil po poročanju STA.

Foto: FB Viktor Orbán

Turčija in Madžarska tako še naprej ohranjata strateško partnerstvo. Še tesnejše sodelovanje napoveduje ponovni obisk Erdogana v Budimpešti na strateškem svetu za sodelovanje med državama na visoki ravni 18. decembra letos. Na srečanju bo prišlo do podpisa sporazuma med državama glede sodelovanja in medsebojne pomoči v primeru izrednih razmer.

Ker velik del zemeljskega plina na Madžarsko prihaja tudi po turškem plinovodu, je Szijjarto v zvezi s srečanjem opozoril na “nepogrešljivo vlogo Turčije pri zagotavljanju oskrbe Madžarske z energijo”. Kot je dejal, se bo vloga Turčije še povečala, ko bo Turkmenistan pričel z izvažanjem plina na evropsko celino in bo stopil v veljavo dogovor med Madžarsko in Azerbajdžanom o transportu zemeljskega plina. K odnosu med državama pa bo v naslednjih letih prispeval tudi dogovor o nakupu 275 milijonov kubičnih metrov plina od turškega podjetja Botas. Obetajo pa se tudi pogovori o brezplačnem skladiščenju turškega plina v državi.

Orbán se je srečal tudi s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, s katerim sta spregovorila o zagotavljanju energetske varnosti. Vučić pa se je srečal z Erdoganom. Beseda je po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug tekla o aktualnih regionalnih in dvostranskih vprašanjih. Madžarski premier se je srečal tudi s predsednikom bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Miloradom Dodikom in srbsko članico predsedstva BiH Željko Cvijanović, ki velja za Dodikovo tesno sodelavko.

Foto: FB Viktor Orbán

V soboto se je Orbán srečal z nekdanjim slovenskim premierjem Janezom Janšo, s katerim je spregovoril o škodi, ki jo je uničevalna ujma povzročila pri nas. Madžarska je namreč ena izmed držav, ki je Sloveniji priskočila na pomoč. Govorila pa sta tudi o globalni politiki, pri čemer sta poudarila pomen miru sredi rusko-ukrajinskega konflikta ter pregledala naloge, ki čakajo evropske konservativne in krščanske stranke pred volitvami v Evropski parlament leta 2024. Ločeno pa se je madžarski premier srečal tudi z voditeljema Tatarstana in Uzbekistana.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán in predsednik SDS Janez Janša (Vir: Twitter)

N. Ž.