fbpx

Orban maturantom voščil vso srečo, levica pa iz tega razbrala, da je maturante spomnil na “veliko Madžarsko”

Viktor Orban. Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban je ob pričetku državne mature maturantom zaželel vso srečo. Isto je storil, ko se je pisala matematika, in priložil sliko kalkulatorja. Enako je storil tudi ob pisanju preverjanja znanja zgodovine in priložil fotografijo starega globusa. V tem voščilu so v Levici razbrali provokacijo. Sporni zemljevid prikazuje Evropo v času pred balkanskimi vojnami.

“Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je včeraj objavil zemljevid Avstro-Ogrske s t.i. veliko Madžarsko (torej v mejah pred letom 1920) v ospredju. Ob tem je nagovoril bodoče maturante in jih spomnil, da sta bili Madžarski po zaključku prve svetovne vojne s podpisom Trianonske pogodbe odvzeti dve tretjini ozemlja, ki zajemata ozemlja današnje Slovenije, Hrvaške, Srbije, Slovaške, Romunije, Poljske in Avstrije,” so zapisali na uradni spletni strani Levice. Omenjanje Trianonoske pogodbe in letnice 1920 je očitno zavajanje, ali pa res površno poznavanje zgodovine.

Madžarski premier Orban vsega naštetega ni storil. Zgolj voščil je madžarskim maturantom vso srečo pri pisanju preizkusa iz zgodovine in ob tem priložil fotografijo globusa iz preteklosti. Nekako tematsko primerno, zgodovinski zemljevid za test poznavanja zgodovine. Enako je Orban v preteklih dneh storil, ko so maturanti pisali nacionalne preizkuse iz matematike kot tudi ob samem začetku male mature. Kratko voščilo in tematsko primerna fotografija.

56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!

Gepostet von Orbán Viktor am Dienstag, 5. Mai 2020

Kako so v Levici iz Orbanovega enovrstičnega voščila maturantom izvlekli, da jih je “spomnil, da sta bili Madžarski po zaključku prve svetovne vojne s podpisom Trianonske pogodbe odvzeti dve tretjini ozemlja, ki zajemata ozemlja današnje Slovenije, Hrvaške, Srbije, Slovaške, Romunije, Poljske in Avstrije,” ostaja neznanka. Orban tega namreč ni rekel.

55. Sok sikert a matek érettségihez // 55. Good luck for the maths exam!

Gepostet von Orbán Viktor am Montag, 4. Mai 2020

A oglejmo si za trenutek ta tako sporni zemljevid. Če že iščemo dlako v jajcu, bodimo vsaj dosledni. Na zgodovinskem zemljevidu je celoten Balkan še vedno v rokah Otomanskega cesarstva. To pomeni, da je omenjeni zemljevid najkasneje iz leta 1878, takrat je namreč Srbija bila priznana kot neodvisna kraljevina na Berlinskem kongresu. Srbije na spornem zemljevidu še ni. Mar to pomeni, da Orban podpira ponoven prihod Turkov v Evropo? Na omenjenem zemljevidu je Poljska še vedno razkosana med Avstro-Ogrsko, Prusijo in Rusijo. Ko smo ravno pri Avstro-Ogrski, zemljevidih in Orbanovih naklepih, je potemtakem ta zemljevid dokaz, da si Orban želi ponovno nadvlado Avstrijcev? Ti so namreč nosili ogrsko krono. Potomci Habsburžanov si najbrž že manejo roke.

Zaželeti maturantom srečo za Levico “provokacija, ki razpihuje nacionalistična čustva”
“Tovrstne provokacije, ki razpihujejo nacionalistična čustva, je potrebno obsoditi,” pišejo v Levici, kjer trdijo, da “Janševa vlada tega ne bo storila, saj računa na pomoč sosednjega režima.” Vprašajmo se, kaj je bolj verjetno, da je Orban želel voščiti srečo madžarskim maturantom, kakor je to počel že nekaj dni zapored, ali da je z voščilom madžarskim maturantom želel sprovocirati odziv Levice?

Koordinator Levice Luka Mesec. (foto: STA)

Pri tem v Levici trdijo, da je cilj Janševe vlade “uveljavitev avtoritarnega konservativnega režima po zgledu Orbanove Madžarske pri nas.” Pa poglejmo, vladajoči Fidesz je na zadnjih večstrankarskih parlamentarnih volitvah osvojil dvotretjinsko večino. Madžarska je tako kot Slovenija parlamentarna demokracija. Mislili bi si, da to ni cilj samo SDS, temveč vsake stranke ne samo v Sloveniji, temveč kar v svetu. Imeti tako močno podporo s strani ljudstva, da sklepanje kompromisov z ostalimi v parlamentu ni potrebno in lahko sami izpolnjujejo zadani politični program. Niti Levica ne bi imela nič proti, če bi po nekem čudežu nabrali dvotretjinsko podporo in s tem lahko sami oblikovali vlado. A ker je Fidesz konservativna stranka, njihovo absolutno večino v Levici označujejo za avtoritarni režim.

Levica ločena od realnosti
“Orbani, salviniji in janše tega sveta obujajo 70 ali pa 100 let staro zgodovino, saj ne znajo ponuditi ničesar, razen novih varčevalnih ukrepov in strašenja pred migranti,” so zapisali pri Levici in dodali da morajo oni znati “ponuditi perspektivo, ki bo segla dlje od tekmovanja ene države proti drugi. Uspešni bomo, ko bomo povezali svoje boje za okoljsko pravičnost, za krajšanje delovnega časa, za delavske pravice, za politiko miru in nenasilja.”

Ilegalni migranti na grški meji (foto: Youtube)

Vlada Janeza Janše je v času koronakrize reševanju gospodarstva in gospodinjstev namenila tri milijarde evrov težek paket finančne pomoči. To je 6 odstotkov slovenskega BDP. To ne zveni kot “novi varčevalni ukrepi”, nad katerimi se zmrdujejo v Levici. Zanimivo pa ostaja vprašanje, kako bi Levica reagirala, če bi Orban namesto fotografije zgodovinskega globusa objavil sliko Ivana Hunyadija, kako mlati Turke. Bi to v Levici razumeli kot očiten napad na Slovenijo, glede na to, da je Hunyadi odgovoren za smrt zadnjega celjskega grofa Ulrika II Celjskega, ali kot poziv k napadu na migrante, ker mlati turške vpadalce?

https://twitter.com/Carin2013/status/1258693031672365056

Jasno je namreč, da ima strah velike oči, v Levici, ko pride do Orbana, ki med Madžari uživa dvotretjinsko večino pa vidijo eksistenčno grožnjo, ki jim ne da spati. Bojijo se, da se jim ne zgodi madžarski scenarij. Bojijo se, da bi SDS dobila dvotretjinsko večino in bi bili sami tako kot madžarski socialisti in ostala leva klika v opoziciji prisiljeni družno sodelovati z dejanskimi skrajnimi desničarji. S tem se namreč hvali madžarska levica te dni, da so proti Orbanu pripravljeni sodelovati tudi s skrajno desnico. Očitno imata madžarska levica in skrajna desnica več skupnega, kot bi si kdo mislil, ali pa ju združuje samo sovraštvo do Orbana. Zveni znano.

Ivan Šokić