fbpx

Orban na Blejskem strateškem forumu: Samo tradicionalna krščanska družinska politika nas lahko reši demografske krize

Predsednik madžarske vlade Viktor Orbán (Foto: STA)

Evropske demografske tegobe bi se morale reševati s primerno družinsko politiko in ne s priseljevanjem migrantov z vseh koncev sveta, je prepričan madžarski premier Viktor Orban. To je edini način, kako ohraniti kulturno raznolikost EU, je na Blejskem strateškem forumu povedal madžarski premier.

Madžarski premier Viktor Orban je bil v sredo, 1. septembra 2021, gost Blejskega strateškega foruma, kjer se je udeležil panela voditeljev z naslovom Prihodnost Evrope – stati in obstati. Orban je povedal, kakšna so njegova stališča o širitvi EU, migracijah ter demografski krizi, v kateri je Evropska unija.

Orban je povedal, da je pristop, ki ga je EU ubrala leta 2015, kar se tiče nekontroliranega  sprejemanja migrantov, zgrešen in bi lahko vodil do uničenja evropske kulturne identitete. Trenutno stanje v Afganistanu pa po poročanju About Hungary s pričakovanim migrantskim cunamijem predstavlja izziv tudi za krščansko dediščino.

Madžarska ne želi izgubiti kulturne identitete
Madžarski premier je ravno tako opozoril na nevarnost terorizma in nastanek socialnih problemov, na katere nismo pripravljeni. Madžarska vlada zaradi tega ne sprejema priseljevanja kot primernega odziva na demografske tegobe in verjame, da je edina sprejemljiva rešitev tradicionalen krščanski model družine. Orban je pri tem poudaril, da Madžarska ne želi spremeniti kulturne identitete države, in glede na to, da je migrantska kriza tema, o kateri države članice EU ne najdejo skupnega jezika z EU, je pomembno, da politika priseljevanja ostane v domeni držav članic.

Blejski strateški forum 2021. Panel voditeljev z naslovom Prihodnost Evrope – stati in obstati. Češki premier Andrej Babiš, madžarski premier Viktor Orbán in slovaški premier Eduard Heger. (Foto: STA)

Orban je ob tem poudaril, da je ključna rešitev širitev EU. Še posebej je izpostavil kot bodočo članico EU Srbijo. Po mnenju madžarskega premierja EU potrebuje Srbijo bolj kot Srbija potrebuje EU. Brez Srbije bo namreč trpela varnost EU. Orban si želi, da EU ne razpade, a vprašanje je, kako to doseči. Po mnenju madžarskega premierja je ključen predpogoj uspešno gospodarstvo, saj brez tega ni politične osnove za skupne vrednote.

Ivan Šokić