Orban na konferenci nacionalnih konservativcev: “Upam, da se bo EPP prilagodila in dopustila nova gibanja”

Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban se je v torek v Rimu udeležil mednarodne konference nacionalnih konservativcev, na kateri so sodelovali politiki, intelektualci in akademiki. Pri tem je bil kritičen do konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) ter se predstavil kot vodja kontrarevolucije v vrstah konservativcev, ki po Evropi išče zaveznike. 

Madžarski premier Viktor Orban je bil gost na konferenci, ki so jo organizirale konservativne institucije iz ZDA, Velike Britanije, Madžarske, Italije in Izraela. Na srečanju se je med drugim šalil na račun “statusa črne ovce” njegove stranke Fidesz v EPP.

EPP izgublja, ker sklepa kompromise s socialisti
Z EU imamo težave, ki izhajajo iz različnih pristopov, kako izgraditi Evropo,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Kot je pojasnil, obstajata dva pristopa. “Prvi je graditev Evrope od dna, s sodelovanjem med narodi. Drugi koncept je graditev od vrha, s federalističnim pristopom, ki ne spoštuje suverenih držav,” je nadaljeval. Po njegovih besedah sta ta dva pristopa v EU konkurenčna, ta proces pa je glavna tema pogovorov z evropskimi voditelji in institucijami.

Foto: epa

Bil je tudi kritičen, da EPP tvega izgubo identitete, ker s socialisti in demokrati sklepa kompromise, da bi obdržala nadzor nad evropskimi institucijami. “Korak za korakom izgubljamo identiteto. Postajamo sredinska in s tem liberalna ter levousmerjena politična družina. Ta proces poteka (…) kaj za vraga delamo,” je dejal.

Ob robu srečanja se je Orban tudi sešel z več podobno mislečimi desnimi evropskimi politiki, kot sta vodja italijanske Lige Matteo Salvini ter predsednik španske desne stranke Vox Santiago Abascal. Salvini je bil sprva napovedan med govorniki konference, a je udeležbo tik pred zdajci odpovedal, poroča STA. Na srečanje ni prišla niti vodja italijanske  stranke Bratje Italije Giorgia Meloni. Se je pa z Orbanom in organizatorji konference sešla v ponedeljek.

Rok Krajnc

 • Antonius

  Brez spomina na stara, nesvobodna razmišljanja smo še vedo v partijskih časih.
  Bravo Višegrajci in zmagovita Orbanova Fides.

 • xtc

  Dejansko je čas ,da se formira nov desni blok v Evropi EPP,pa naj odide na odpad zgodovine.
  Če bo šla EU po sedanji poti je vojna neizogibna in to uničujoča,še preje pa bo EU razpadla oz. že pospešeno razpada.

 • janko

  Orban upa, da bo EU dopustila nova gibanja.
  Tudi če jih ne bo tolerirala, bodo vzniknila. Po sili razmer.
  Če si pozoren, opaziš verodostojnost in ceno človeka; res je človekove besedne govorice samo 7%, ostala govorica je na drugih mestih človeka in ta ne laže, kot lahko besede.
  Lepo je biti v družbi, kjer “ni zvijače”, kjer veje iskrenost, krščanska kultura.

  • Resnica

   Eu nima kaj dopuscati to je stvar epp in nehajte za vse kriviti mojo eu

 • Van Der Waals

  NIČ BAT BRITANCI SO ŽE ŠLI… PRAŠENJE JE KDO JE NASLEDNJI?

 • Andrej

  Orban je na EU ravni nekaj podobnega kot Janša na SLO ravni. Oba imata prav, a sistematično ju izključujejo.

 • terminalar

  Oni alkoholični Junker ga je klical diktator. Tudi prav, ampak “diktator” je bil izvoljen s cca 80 % volivci, ki vzpodbuja napredek, dela za blagostanje, podpira nataliteto in skrbi za varnost ljudstva. Takega “diktatorja” bi si želela večina ljudstev.
  Madžari so nedvomno politično zrelejši od Slovencev. Amen

 • Olga101

  Bravo Orban! Mostogradnja s komunisti UPS levičarji – socialisti je vsem samo v pogubo!

 • Lisjak

  Zaradi podnebnih sprememb na bo Greta von der Leyen uvedla nov davek na mesne izdelke.
  Evropski parlament bo novi davek na meso obravnaval to sredo,5.februarja.

 • pajot

  Orwelov novorek: Orban diktator,kućan dobričina. Je li tako,drugovi? Tako je i tako mora,da bude!

 • Ivan Ivanovič

  Čas je, da spoznamo, da je EU povampirila. Iz združenja svobodnih narodov Evrope je postala ne ječa narodov, temveč njihov wanna be terminator. Fašiglobalisti so prevzeli nadzor nad Brusljem in izvajajo svojo fašiglobalistično agendo, ki ni nič drugega kot zavesten kulturocid in etnocid, ki vodi v genocid nad avtohtonim evropskim prebivalstvom. Bliža se čas, ko bo še kdo spakiral kovčke in se odpeljal domov po zgledu Britancev.

  • Resnica

   Glas vsakega evropejca steje isto in ne vem kaksna jeca narodov je to zate…je pa logicno da imajo drzave z mocnejsim gospodarstvom in vec prebivalci vecjo moc od malih drzav…tako je tudi v zda, indiji, kitajski itd…skratka kjerkoli je skupnost neenakovrednih drzav imajo mocne pac vecji vpliv kar je logicno..

   • Ivan Ivanovič

    Če nečesa ne razumeš, je bolje, da tega ne komentiraš. Jaz o hruškah, ti o jabolkah…
    Nesmiselna debata.

    • Resnica

     Ja ker govor o nedemomraticnosti eu je totalno zgresen…kdo pa preprecuje prenos moci in odgovornosti na voljene funkcije eu?

 • Resnica

  Nacionalni konservativci hahahah ta je pa dobra

  • Ivan Ivanovič

   Moč je na nevoljeni evropski globoki nad-državi, ki diktira svojo agendo bruseljskim birokratom, na čelu z Evropsko komisijo. Evroparlamantarci so samo za okras. Razpravljajo pretežno o ničemer pametnem. Vse pomembne politične odločitve sprejmata Evropska komisija in Evropski svet…

   • Resnica

    In kdo.je.kriv da voljeni eu poslanci nimajo moci? Tisti politiki oz drzave ki preprecujejo povecanje moci in odgovornosti eu poslancev…logicno da ne moremo.kriviti eu parlamenta ce mu drzave nocejo dati nobene.moci