fbpx

Orban na konferenci nacionalnih konservativcev: “Upam, da se bo EPP prilagodila in dopustila nova gibanja”

Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban se je v torek v Rimu udeležil mednarodne konference nacionalnih konservativcev, na kateri so sodelovali politiki, intelektualci in akademiki. Pri tem je bil kritičen do konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) ter se predstavil kot vodja kontrarevolucije v vrstah konservativcev, ki po Evropi išče zaveznike. 

Madžarski premier Viktor Orban je bil gost na konferenci, ki so jo organizirale konservativne institucije iz ZDA, Velike Britanije, Madžarske, Italije in Izraela. Na srečanju se je med drugim šalil na račun “statusa črne ovce” njegove stranke Fidesz v EPP.

EPP izgublja, ker sklepa kompromise s socialisti
Z EU imamo težave, ki izhajajo iz različnih pristopov, kako izgraditi Evropo,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Kot je pojasnil, obstajata dva pristopa. “Prvi je graditev Evrope od dna, s sodelovanjem med narodi. Drugi koncept je graditev od vrha, s federalističnim pristopom, ki ne spoštuje suverenih držav,” je nadaljeval. Po njegovih besedah sta ta dva pristopa v EU konkurenčna, ta proces pa je glavna tema pogovorov z evropskimi voditelji in institucijami.

Foto: epa

Bil je tudi kritičen, da EPP tvega izgubo identitete, ker s socialisti in demokrati sklepa kompromise, da bi obdržala nadzor nad evropskimi institucijami. “Korak za korakom izgubljamo identiteto. Postajamo sredinska in s tem liberalna ter levousmerjena politična družina. Ta proces poteka (…) kaj za vraga delamo,” je dejal.

Ob robu srečanja se je Orban tudi sešel z več podobno mislečimi desnimi evropskimi politiki, kot sta vodja italijanske Lige Matteo Salvini ter predsednik španske desne stranke Vox Santiago Abascal. Salvini je bil sprva napovedan med govorniki konference, a je udeležbo tik pred zdajci odpovedal, poroča STA. Na srečanje ni prišla niti vodja italijanske  stranke Bratje Italije Giorgia Meloni. Se je pa z Orbanom in organizatorji konference sešla v ponedeljek.

Rok Krajnc