fbpx

Orban napovedal referendum o kvotah za migrante

Foto: STA

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je napovedal razpis referenduma o načrtu EU za relokacijo migrantov po državah članicah. Glede obveznih kvot je Madžarska sicer že vložila tožbo na sodišče EU. ”Nihče še ni vprašal ljudi, ali si želijo obveznih kvot,” je dejal Orban. 

Na Madžarskem bodo izvedli referendum o obveznih kvotah za relokacijo migrantov. “Doslej ni nihče v Evropi ljudi povprašal, ali si želijo obveznih kvot za prisilno naselitev migrantov ali to zavračajo,” je dejal Viktor Orban in to označil za zlorabo oblasti.

Na referendumu bo zastavljeno vprašanje: “Ali želite dovoliti EU, da odredi relokacijo nemadžarskih državljanov na Madžarsko brez odobritve narodne skupščine?” To vprašanje naj bi vodja njegovega kabineta že poslal v odobritev volilni komisiji, pričakujejo pa, da bo predlog sprejet.

Kvotam nasprotujejo tudi Poljska, Češka in Slovaška
Madžarska tako kot druge države Višegrajske skupine – Poljska, Češka in Slovaška – že ves čas nasprotuje obveznim kvotam za relokacijo 160.000 prosilcev za azil iz Italije in Grčije med državami članicami, o čemer je EU sprejela odločitev septembra lani. Madžarska naj bi sicer po teh kvotah sprejela 2.300 migrantov.

V zvezi s kvotami je Madžarska že decembra lani na Sodišče EU vložila tožbo, kar je storila tudi Slovaška. Madžarska je bila nekaj časa tudi ena glavnih tranzitnih držav za begunce, ki po t. i. balkanski poti potujejo v zahodno in severno Evropo, dokler ni postavila ograje in septembra zaprla meje s Srbijo, oktobra pa še s Hrvaško.

M. G., STA