fbpx

Orban pred evropskimi poslanci odločno: “To poročilo žali Madžare, ne bomo se pustili izsiljevati!”

Foto: epa

Premier sosednje Madžarske Viktor Orban, ki velja za odločnega branitelja evropske kulture in vrednot, utemeljenih na krščanstvu, je na zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju odločno zavrnil poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem in poudaril, da čeprav se zaveda, da bo večina podprla poročilo, mora izpostaviti, da z njim ne obsojajo madžarske vlade, ampak državo, ki na vse pretege ščiti svobodo, svoje meje in Evropo kot celoto. 

V nagovoru je Orban izpostavil, da pred poslanci stoji z namenom, da brani svojo državo Madžarsko, saj za to demokracija in svoboda predstavljata stvar časti. “To poročilo žali Madžare”, je bil jasen Orban in poslancem očitajoče dejal: “Vi mislite, da bolj veste, kaj je boljše za Madžare, kot pa Madžari sami.”

Po besedah Orbana ima Madžarska več sporov z Evropo, ker ima Madžarska drugačen pogled na migracije in družino. Ob tem pa je dodal, da njegova vlada ne bo nikoli utišala tistih, ki se ne strinjajo z njo. “Madžarska se ne bo pustila izsiljevati,” je bilo glavno sporočilo Orbana, ki je med drugim povedal, da je Madžarska pripravljena na prihajajoče evropske volitve.

Foto: epa

Tudi prijatelji Orbana niso utihnili
Sama razprava o poročilu o kršitvah evropskih vrednot, ki vključuje 7. člen pogodbe EU, ki med drugim celo predvideva odvzem glasovalnih pravic, se je po navedbah britanskega BBC pričela z rahlo zamudo Orbana. Medtem ko je bila poročevalka Judith Sargentini prepričana, da Orbana ne bo, da bi branil Madžarsko, je ta odločno vkorakal v dvorano. Evropski poslanec Nigel Farage iz Velike Britanije pa je na drugi strani zatrdil, da je poročilo prava žalitev tako za Madžarsko kot za Orbana, in dodal: “Pridružite se klubu brexit, všeč vam bo.”

Po prepričanju madžarskega evropskega poslanca Józsefa Szájerja je navedba, da je vladavina prava na Madžarskem ogrožena, navadna laž. Evropsko unijo je obtožil nespoštovanja vladavine prava z odločitvijo, da vzdržani glasovi ne bodo šteli v debati. “S tem se želijo maščevati Madžarski.” Po prepričanju evropskega poslanca iz Poljske Mareka Jureka Evropska unija razpada, zaradi poskusov, kot je ta, da se Madžarsko izključi iz procesa odločanja o zadevah EU. Takšno ravnanje bo po njegovo tisto, ki bo vodilo do uničenja Evrope.

Foto: epa

 

Na začetku leta je bil Orban po kampanji, ki je temeljila na protimigrantski drži, vnovič izvoljen na državnozborskih volitvah, na katerih je kljub vmešavanju kontroverznega milijarderja Georga Sorosa dosegel zgodovinsko zmago. Medtem ko ima Orban močno podporo doma (njegova stranka je namreč dosegla kar dvotretjinsko večino), pa njegovi kritiki v Evropskem parlamentu navajajo, da naj bi njegove politike predstavljale dokaz, da ne spoštuje vrednot EU.

N. Ž.