fbpx

Orban predlagal ukinitev migrantskih kvot z dopolnitvijo ustave

Foto: epa.

Dopolnitev ustave zoper obvezne kvote migrantov je dobila širšo nacionalno podporo z referendumom, ki je bil na Madžarskem izveden 2. oktobra, saj ga je podprlo več kot 3 milijone Madžarov. “Ta ukrep nima zveze s političnimi strankami ali z ekonomijo,” je povedal Viktor Orban v radijskem intervjuju.

Skrajna desna stranka Jobbik vztraja, da bo podprla vlado za spremembo ustave le, če bo ukinila madžarsko shemo za priseljevanje in preprečila vse priselitve. Tega seveda Orban ni mogel obljubiti, vendar pa je obljubil le, da bo predlog spremembe predložil parlamentu “in vsak naj odloči po svoji vesti”.

Madžarski premier je prejšnji teden povedal, da se ne strinjajo z idejo migrantskih kvot in če bi bile kvote umaknjene in bi jih velike evropske države še vedno silile v sprejemanje migrantov, bi se Madžarska temu dokončno uprla.  Če bi bilo treba, bi tudi tožila komisijo EU. Orban se vedno udeleži razprav o migrantih v Bruslju, saj “je vendarle začel s politiko, ki odstopa od splošno sprejete norme”.

Italijani nezadovoljni, ker drugi ne sprejemajo migrantskih kvot
Italijanski premier Renzi je pred kratkim izrazil nezadovoljstvo z madžarsko politiko. Glede tega je Orban povedal, da ima Italija res ozemeljske in finančne težave. Potrdil je, da številni migranti obremenjujejo državo, zato ima Renzi razloge za zaskrbljenost. Vseeno pa ima Italija dolžnost, da varuje schengenske meje in se drži sporazuma, česar pa ne izvaja. EU bi lahko bolj pomagala Italiji.

Frontex ne opravlja svoje naloge
Orban priznava, da izvajanje schengenskih določil ni lahko, vendar pa ni nemogoče. Za Frontex je povedal, da ne ravna, kot bi od organizacije za ustavitev migracij pričakovali, temveč deluje kot organizacija, ki pospešuje nezakonite priselitve v Evropo. Zdi se, da se evropske države ne držijo lastnih političnih ciljev.

Madžarska politika proti priseljevanju
Madžarska v luči svojega referenduma glede evropskih kvot verjame, da je treba ustaviti nelegalne priselitve, medtem ko voditelji drugih držav EU, vključno z Itaijo, “želijo urediti, regulirati in napraviti migracijske procese sprejemljive”. Do sedaj je Madžarska porabila okoli pol milijarde evrov za varovanje meje. “Ne bomo tolerirali trditev, da Madžarska ni dežela solidarnosti,” je povedal.

A. B.